Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Цьогоріч акція «Письменник за прилавком» завершилася музикою

У чотирьох книгах Віктора Шостака, які знайомлять із Закарпаттям музичним, – легенди й казки про інструменти, ноти й тексти пісень, фотоілюстративні матеріали, опис самих інструментів

0 138
Віктор Шостак
Віктор Шостак
Книги про закарпатські музичні інструменти й музику, до якої звичні краяни, в останній день акції «Письменник за прилавком» у «Кобзарі» представив Віктор Шостак.

Чотири книги, що знайомлять із Закарпаттям музичним: легенди й казки про інструменти, ноти й тексти пісень, фотоілюстративні матеріали та, звісно, опис самих інструментів – усе це можна знайти в дослідженнях Віктора Шостака.

Над збором матеріалу автор працював ще з 1980-х років: «Ці книги – це моє життя, тут представлена уся наша культура, – каже Віктор Шостак. – Матеріали до них видавалися статтями, я досліджував цю тему й представляв її в різних країнах світу. Сподіваюся, наша музика не зникне й житиме ще довго».

Цьогоріч акція «Письменник за прилавком» завершилася музикоюТут презентовані музичні інструменти різних національностей, що мешкають на Закарпатті, як-от угорці, румуни, крім того – різних етногруп українців – бойки, гуцули тощо.

«Колись я був на конференції, де почув, що Закарпаття – це Богом забута земля і тільки за роки радянської влади там почала розвиватися культура. Але я працював у музеї й бачив, що висока культура в нас існувала раніше, ми мали відомих музикантів (от, приміром, Плотені з Великих Лаз грав із Лістом, а Брамс йому акомпонував), у нас були симфонічні оркестри. Культура розвивалася постійно, і ми маємо про це говорити, знати й цінувати. Ми не Богом забута земля – ми центр Європи».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.