Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У Львові вшанували закарпатця Івана Чендея

На вечір-презентацію книги «Іван Чендей у колі сучасників» прийшли львівські письменники, поважні науковці та поціновувачі творчості видатного сина Срібної Землі

0 277


У Львові вшанували закарпатця Івана Чендея

9 листопада, на День української писемності та мови, у Львівській організації Національної спілки письменників України відбулась презентація збірника спогадів «Іван Чендей у колі сучасників», виданого Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Ф. Потушняка до 95-річчя від дня народження прозаїка.

На вечір вшанування прийшли львівські письменники – Ігор Гургула, Василь Габор, Володимир Захожий, Віктор Палинський, Ліліана Косанівська тощо; поважні науковці -– член-кореспондент НАНУ, доктор філологічних наук, професор Микола Ільницький, доктори філологічних наук, професори Львівського національного університету імені І. Франка Михайло Гнатюк і Василь Лизанчук; літературознавець, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Сидір Кіраль та інші.

У Львові вшанували закарпатця Івана Чендея
Марія Трещак-Чендей та Олександр Гаврош

За життя лауреат Шевченківської премії, прозаїк Іван Чендей не мав презентацій у Львові, проте львів’яни його активно підтримували. Твори письменника друкувалися у журналі «Жовтень». За словами Марії Трещак-Чендей, батькові навіть пропонували стати редактором цього журналу, та переїхати до Львова йому не вдалося.

За словами дослідника епістолярної спадщини Івана Чендея професора Сидора Кіраля, письменник активно листувався з близько сотнею адресатів, серед яких і зі Львова – Іваном Денисюком, Іриною Вільде, Платонидою Хоткевич, Миколою Ільницьким, Романом Федорівим, Романом Іваничуком тощо. Літературознавець розповів про своє захоплення постаттю Івана Чендея та проаналізував львівське листування прозаїка.

У Львові вшанували закарпатця Івана Чендея
Микола Ільницький

Професор, член-кореспондент НАН України Микола Ільницький активно листувався із письменником, аналізував його творчість. «Прихід закарпатця у літературу не був простим, адже починав із російської мови. Проте це колосальний письменник, у якого була чітка позиція. Добре, що його не зламали морально», – каже доктор філологічних наук і пропонує після спогадів видати збірник відгуків та статей про творчість закарпатського прозаїка.

«Чендей – це феномен закарпатської новелістики. У нашій науці цей феномен ще повністю не збагнули», – ділиться міркуваннями професор Михайло Гнатюк, який курував наукову роботу магістрантки про закарпатську літературу у Львівському національному університеті імені І. Франка.

А професор, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Василь Лизанчук вважає, що феномен Чендея у заглибленості в народну культуру й вміння талановито її відтворити.

У Львові вшанували закарпатця Івана Чендея
Василь Лизанчук

«Іван Чендей – це сузір’я психології. Для мене це другий Коцюбинський. Там є чого вчитися», – резюмує своє сприйняття Івана Чендея письменник Володимир Захожий.

Для організатора львівського вечора-спогаду про Івана Чендея журналіста, письменника і видавця Олександра Масляника Чендей був родинним письменником. Пан Олександр вважає збірник «Іван Чендей у колі сучасників» прикладом того, як слід шанувати письменників. «Книжок такого рівня дуже мало. Цим збірником Закарпаття продемонструвало свою інтелектуальну спроможність у літературознавстві».

За словами модератора львівської презентації Олександра Гавроша, наступне представлення збірника відбудеться у січні в Національному музеї літератури України у Києві.

Іванка Когутич,
фото Олександра Масляника
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.