Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У Науковій бібліотеці УжНУ навчали користуватися базою даних Scopus

До вишу завітала керівниця служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тренерка Elsevier Марина Назаровець

0 249
До нашого вишу завітала Марина Назаровець – керівниця служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тренерка Elsevier.
Марина Назаровець та учасники тренінгу
Марина Назаровець та учасники тренінгу

Гостя вже кілька років працює з електронними ресурсами для наукової діяльності. Тому підготувала для учасників тренінгу (а вони реєструвалися в електронній формі напередодні) важливу інформацію про Scopus – зокрема, як працювати з ним та чому це потрібно науковцям.

У Науковій бібліотеці УжНУ навчали користуватися базою даних ScopusScopus – одна з найбільших баз даних наукової інформації у світі. До того ж містить відомості з рецензованих, а отже, перевірених, авторитетних, джерел. Крім розповіді про особливість відповідного ресурсу, лекторка наводила й приклади практичного його використання, ділилася тонкощами ефективнішого пошуку інформації. До слова, у Scopus можна знайти не лише якісний матеріал за темою дослідження, а й співавторів наукових статей, журнали для прочитання та публікації власних розвідок. «Це комерційний проект. Однак Міністерство освіти і науки України реалізує ініціативу, яка дає можливість передплаченого доступу за бюджетні кошти для вишів нашої держави», — зауважила М.Назаровець.

У Науковій бібліотеці УжНУ навчали користуватися базою даних ScopusВласне тренінг відбувався в читальній залі Наукової бібліотеки УжНУ. Актуальність знань про Scopus лише підтвердив своєрідний аншлаг гостей. Директорка книгозбірні університету Марія Медведь зауважила: «Уже півроку при бібліотеці нашого вишу створено Центр наукометрії. Серед його завдань – відстежувати статистичні дані. Багато викладачів публікується в наукометричних журналах, у підсумку мають високі рейтинги (хоч і потрапити до таких видань доволі непросто). Намагаємося популяризувати науку, тому запрошуємо фахівців. І якщо представники Web of Science уже кілька разів приїжджали до нас із Києва, то делегати зі Scopus завітали вперше».

На захід прийшло багато як молодих, так і досвідчених науковців. Наприклад, аспірантові УжНУ Володимирові Олашину тренінг сподобався. Головне, на чому акцентує, – удалося глибше розібратися зі специфікою Scopus, що неодмінно допоможе в написанні кандидатської дисертації.

Узагалі ж, аби скористатись базою даних, слід безпосередньо звернутися до Наукової бібліотеки. Або ж надіслати до книгозбірні УжНУ електронного листа. Тільки так, після виконання всіх кроків, зокрема, ужнівські науковці дістають віддалений доступ до Scopus.

Мирослава Гараздій для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.