Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У рамках співпраці з корпорацією IBM на факультеті інформаційних технологій планують відкрити Центр компетенцій у галузі ІТ та інновацій

Директор департаменту з академічних ініціатив корпорації IBM в Україні Олександр Данько мав зустрічі з керівництвом УжНУ, викладачами та студентами ФІТ

0 888
29 березня Ужгородський національний університет відвідав директор департаменту з академічних ініціатив корпорації IBM в Україні Олександр Данько. Олександр Миколайович – наш земляк із Синевира, закінчив 1978 року факультет кібернетики Київського університету ім. Т.Г. Шевченка. Відтоді працює в столиці, де й досяг вершин кар’єрного зростання.

В Ужгородському університеті Олександр Данько мав зустріч з ректором Володимиром Смоланкою, а також спілкувався зі студентами та педагогічним колективом факультету інформаційних технологій.

У рамках співпраці з корпорацією IBM на факультеті інформаційних технологій планують відкрити Центр компетенцій у галузі ІТ та інновацій
Олександр Данько спілкується зі студентами ФІТ

На зустрічі з ректором Володимиром Смоланкою були присутні проректор Ігор Король, декан ФІТ Ігор Повхан та доценти кафедри програмного забезпечення систем Юрій Білак і Василь Кут. Розмова виявилася цікавою та змістовною і тривала цілих півтори години!

Олександр Данько розповів присутнім про історію компанії ІВМ, яка нараховує 107 років, причому понад 70 – ІВМ займається підтримкою науки та співпрацею з університетами з різних країн світу. Корпорація ІВМ дала світові 5 нобелівських лауреатів, її продукти, пріоритети, можливості та наукові програми є широковідомими. Досить сказати, що ІВМ має розвинену наукову інфраструктуру, яка включає в себе понад 20 наукових центрів у різних країнах світу.

ІВМ пропонує для викладачів та співробітників Ужгородського національного університету широкі можливості для використання науково-методичної літератури розробленої ІВМ. Крім того, Олександр Данько запропонував відкрити в УжНУ Центр компетенцій з такими напрямками діяльності:

  • участь в академічній ініціативі IBM;
  • розробка та впровадження в навчальний процес нових дисциплін з використанням технологій IBM;
  • навчання сучасних інформаційних технологій IBM у межах освітньо-професійних програм підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців (студентів, аспірантів, фахівців Ужгородського університету);
  • проведення семінарів щодо інновацій у діяльності IBM;
  • проведення досліджень за тематикою віртуальних організацій – нової форми організації навчання та бізнесу.

Студенти УжНУ матимуть широкі можливості стажування та дальшого працевлаштування найкращих з них, а для викладачів та співробітників УжНУ пропонується участь у ґрантових програмах та проектах компанії ІВМ.

У рамках співпраці з корпорацією IBM на факультеті інформаційних технологій планують відкрити Центр компетенцій у галузі ІТ та інновацій
Факультет інформаційних технологій – forever 🙂

Володимир Смоланка обговорив і питання впровадження напрацювань фірми ІВМ у медицині, зокрема за напрямком «Розумна медицина» (SMART MEDICINE). Також Олександра Данька було проінформовано про роботу, яку ведуть в УжНУ над складанням генетичної карти України, було висловлено надію про співпрацю у цьому напрямку.

Присутні на зустрічі одностайно пристали на те, що майбутнє навчального процесу – у відкритті нових спеціальностей і спеціалізацій на стику дисциплін з широким використанням інформаційних технологій. Цій ідеї слугуватиме відкриття «Центру компетенцій ІВМ» на базі факультету інформаційних технологій УжНУ.

Після цього відбулася зустріч Олександра Данька зі студентами факультету інформаційних технологій. Він прочитав їм лекцію на тему «IBM Academic Initiative. Вимоги ринку до компетенцій ІТ-спеціалістів та шляхи їх набуття». Серед іншого Олександр Данько поінформував присутніх про можливості їхнього стажування у київському офісі IBM та, у разі перемоги у конкурсах, які оголошує компанія, про можливості переможців пройти 3–6 місячне стажування в одному з наукових центрів компанії у Цюриху, Дубаї, Хайфі та Найробі. Він розповів аудиторії про необхідні знання, щоб потрапити на таке стажування, і наскільки цікавим і корисним є такий досвід.

Конференц-зал факультету інформаційних технологій УжНУ був заповнений студентами ущерть. На всі питання молоді Олександр Миколайович давав вичерпні відповіді. За найцікавіші – нагороджував невеличкими призами – футболками з логотипом компанії IBM. Загалом, цікаве й живе спілкування Олександра Данька з студентами ФІТ тривало понад 2 години.

У рамках співпраці з корпорацією IBM на факультеті інформаційних технологій планують відкрити Центр компетенцій у галузі ІТ та інновацій
Студенти та викладачі ФІТу з Олександром Даньком

Наступна зустріч відбулася з викладачами та співробітниками факультету інформаційних технологій. Колектив дізнався, що IBM впроваджує протягом багатьох років на корпоративному рівні великі програми співпраці з вищими навчальними закладами, надає провідним університетам світу ресурси для створення Центрів компетенції у галузі інформаційних технологій та інновацій. Співпраця компанії з ВНЗ розрахована на тривалу перспективу, пов’язану з проведенням досліджень, підготовкою спеціалістів та просуванням на ринки відповідних нових технологій. Компанія IBM підтримує стартап-бізнеси у сфері ІТ, дозволяє їм мати безоплатний доступ до програмного забезпечення та апаратних засобів IBM, технічну підтримку проектів, персональні консультації і сприяє у просуванні готового продукту на ринок. Співробітники факультету зацікавлено сприйняли інформацію Олександра Данька й висловили надію на дальшу спільну плідну співпрацю.

На завершення Олександр Данько теж одержав від співробітників та студентів факультету інформаційних технологій подарунок – синю футболку з логотипом ФІТ.

За інформацією завідувача кафедри інформатики
та фізико-математичних дисциплін доцента Олександра Лавера
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.