Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У спеціалізованих вчених радах УжНУ торік захистили 35 наукових робіт

Департамент атестації вищої кваліфікації кадрів та ліцензування МОН України щодо роботи спеціалізованих учених рад Ужгородського національного університету за 2017 р. не висловив жодного зауваження

0 228
Одне з основних питань чергового засідання Вченої ради УжНУ присвятили звіту про роботу спеціалізованих рад із захисту дисертацій.
У спеціалізованих вчених радах УжНУ торік захистили 35 наукових робіт
Олена Мельник

«Втішно, що за останні 5 років кількість спеціалізованих учених рад Ужгородського університету збільшилася на 40%. Нині атестацію наукових працівників здійснюють 8 рад за шістьма галузями наук із 15 наукових спеціальностей», – розпочала вчений секретар Олена Мельник.

До спеціалізованих учених рад входять співробітники УжНУ й науковці з інших установ (загальна кількість фахівців – 138, із них 95 – представники нашого вишу).

У 2017-му було захищено 21 наукову роботу з природничих наук, 14 – із суспільних. Торік спеціалізовані вчені ради з юридичних і медичних наук здобули право організовувати захист докторських дисертацій.

Олена Олексіївна наголосила: доктори наук зі спеціальності, за якою підготовлена дисертація, під час засідання ради повинні обов’язково встановити рівень теоретичної підготовки здобувача, його особистий внесок у розв’язання наукової проблеми чи у вирішенні конкретного наукового завдання.

О.Мельник повідомила й про основні зміни в атестаційному процесі, заплановані на найближчий час. Так, за рішенням атестаційної колегії МОН, запроваджено обов’язковий експертний розгляд членами експертних рад усіх докторських дисертацій перед їх затвердженням на засіданні атестаційної колегії, затверджено заходи для вдосконалення роботи спец- та експертних рад. Крім того, МОН планує послабити формальні вимоги до дисертації та посилити процедуру оцінки та визначення рівня кваліфікації здобувачів наукових ступенів.

У спеціалізованих вчених радах УжНУ торік захистили 35 наукових робітДо того ж Кабмін затвердив новий порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у ВНЗ із урахуванням практики його дворічного впровадження. А ще МОН планує започаткувати проект «Електронний кабінет спеціалізованої вченої ради» на базі УкрІНТЕІ. Докладніше про нововведення тут.

Олена Мельник підсумувала: «У 2017 році департамент атестації вищої кваліфікації кадрів та ліцензування МОН України не висловив жодного зауваження щодо роботи спеціалізованих учених рад Ужгородського національного університету. Це є важливим показником неухильного дотримання нормативно-правових документів із питання атестації наукових кадрів».

У спеціалізованих вчених радах УжНУ торік захистили 35 наукових робіт
Володимир Смоланка

Під час засідання Вченої ради також затвердили теми дисертаційних досліджень, форми документів аспірантів, надали дозвіл на наукове керівництво, схвалили ліцензійні матеріали. На ІІ семестр 2017/2018 н.р. ухвалили ліміт на призначення академічної стипендії, який становитиме 45 % від тих, хто навчається за держзамовленням.

Ректор Володимир Смоланка інформував про підтримку висунення понад 20 кандидатур на вакансії академіків та членів-кореспондентів НАН України, а також про внесення змін до організаційної структури університету. Зокрема, перейменовано одну з кафедр на факультеті післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, створено кафедру клініко-лабораторної діагностики та фармакології на стоматологічному факультеті (функціонуватиме з нового навчального року).

Насамкінець Володимир Іванович повідомив, що чергове засідання Вченої ради заплановане на 22 березня.

Ольга Брайлян,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.