Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У Закарпатській обласній бібліотеці презентували «Майдан від першої особи»

«Майдан – це лише шанс, і від нас залежить, як ми ним скористаємося»

0 245
У Закарпатській обласній бібліотеці презентували «Майдан від першої особи»
Тетяна Привалко та Роман Офіцинський
21 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка презентували книгу «Майдан від першої особи». Модерували захід завідувач кафедри історії України, професор Роман Офіцинський та науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, упорядниця книги Тетяна Привалко.

Презентацію розпочав Роман Андрійович, який насамперед подякував працівникам бібліотеки за співпрацю. Саме він став одним із упорядників книги, розшукував майданівців Закарпаття, які б погодилися дати інтерв’ю. Відтак професор надав слово директорці книгозбірні Олені Канюці, яка підкреслила важливість презентації для бібліотеки й усього міста.

Відтак детальніше про структуру книги розповіла Тетяна Привалко. Розділи наповнені фрагментами інтерв’ю з учасниками Революції Гідності (у книзі їх налічується понад 1200!) – і не лише в Києві.

Проект дістав назву «Майдан: усна історія». Його мета полягає у збереженні пам’яті про ті події для наступних поколінь. Також у виданні вміщено 2 записи з учасниками антимайдану, ще 2 – з колишніми беркутівцями, бо ж укладачі прагнули показати ситуацію зсередини – з різних аспектів.

У Закарпатській обласній бібліотеці презентували «Майдан від першої особи»
Учасники презентації

До слова, у 2015 році вийшла друком книга «47 історій Революції Гідності», у 2016 – «Мистецтво на барикадах». «Майдан від першої особи» є хронологічно послідовною, містить емоційні спогади людей (у виданні збережено розмовний стиль) та уривки з документів, офіційні заяви.

У Закарпатській обласній бібліотеці презентували «Майдан від першої особи»
Виступає Іван Ребрик

У затишному колі могли висловитися всі охочі: колишній майданівець Владислав Каменца, директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик, доцент кафедри напівпровідників УжНУ Володимир Кришеник. Професор кафедри історії України Сергій Федака висловив зацікавленість книгою як чудовим засобом вивчення історії для майбутніх поколінь.

Згадували також і про початки Майдану в різних куточках України. «Це неймовірне відчуття, коли заходиш до студентів на пару, вітаєшся «Слава Україні!», а вони відповідають «Героям слава!». Проте не всі викладачі підтримували такі настрої», – розповіла про свої пари в Луганському національному університеті ім. Т. Шевченка Наталія Радченко, нині доцент кафедри історії України УжНУ.

Професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ Ігор Тодоров, раніше викладач Донецького національного університету, також поділився спогадами: «Пригадую, як я виступав перед зібранням із лекцією про євроінтеграцією. Навіть старші люди підходили, запитували щось із теми. Це стало початком Донецького майдану».

На завершення Тетяна Привалко процитувала Любомира Гузара: «Майдан – це лише шанс, і від нас залежить, як ми ним скористаємося». Відтак усяк охочий міг отримати книгу у подарунок.

Ольга Богославська,
фото ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.