Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У «Майстерні міста» обговорили глобальні цілі сталого розвитку ООН і вирішили починати з себе

На п’ятницю заплановано квест, де перевірять знання про 17 цілей сталого розвитку

0 733
У «Майстерні міста» обговорили глобальні цілі сталого розвитку ООН і вирішили починати з себе
У «Майстерні міста» обговорили глобальні цілі сталого розвитку ООН і вирішили починати з себе

19 червня у рамках платформи «Майстерня міста Ужгорода» директор Центру сталого розвитку УжНУ, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ганна Мелеганич виступила з лекцією. Обговорювали 17 цілей сталого розвитку ООН.

У «Майстерні міста» обговорили глобальні цілі сталого розвитку ООН і вирішили починати з себе

Ганна Мелеганич

Спочатку Ганна Ігорівна окреслила поняття та історію сталого розвитку: «Дискусії виникли наприкінці 70-х років ХХ століття, коли людство усвідомило свої неправильні вчинки. За прогнозами науковців, якщо буде зловживання довкіллям, до 2100-го року людина може зникнути як вид. Тому Організація Об’єднаних Націй на конференції в 1992 р. визначила потребу розвиватися суспільству стало».

Узагалі сталим розвитком є такий, що задовольняє потреби нинішніх поколінь і не ставить під загрозу можливості наступних задовольняти свої потреби. Трьома китами, на яких тримається сталий розвиток, є економічний, екологічний та соціальний баланси.

На зустрічі Ганна Мелеганич представила т. зв. «світську Біблію» – книжку із 169 принципами, котрих слід дотримуватися для збалансованого розвитку людства.

1. Подолання межі бідності (тобто 1,25/день), зокрема відмова від неефективних соціальних програм.

2. Подолання голоду (за офіційними підрахунками нині у світі 600 млн осіб, які не доїдають). У нашій країні передбачені розвиток аграрного сектору, сільськогосподарського машинобудування, підтримка фермерів.

3. Здоровий спосіб життя. Подолання поширених інфекцій, збільшення тривалості життя, реформа медичної галузі.

4. Якісна освіта. Головний принцип — усі дорослі повинні вміти писати й читати. Також передбачені доступність до освітніх послуг усіх верств населення, відповідність освіти потребам суспільства.

5. Рівні права чоловіків і жінок.

6. Доступ до чистої води й каналізації.

7. Поновлювані джерела енергії.

8. Гідні робочі місця й економічне зростання, зокрема повернення заробітчан, достойні умови праці.

9. Створення сталої інфраструктури, впровадження інновацій. Йдеться про розвиток промисловості, нових ринків, оздоровлення банківської системи, надання вигідних кредитів тощо.

10. Світ без нерівності: вікової, національної, релігійної, майнової (як зазначила Г.Мелеганич, 0,7 % населення володіє 41 % світового капіталу)…

11. Сталі міста й громади (мета — зробити населені пункти інклюзивними, безпечними, життєстійкими, поява безпечного й недорогого житла, комплексне й стале планування побудови споруд).

12. Відповідальне споживання й виробництво.

13. Боротьба зі зміною клімату, зокрема зменшення парникових газів.

14. Збереження життя під водою.

15. Покращення життя на суші (розширення лісових площ, підтримка екосистем).

16. Мир, верховенство права, сильні інституції. Для України актуальні забезпечення ефективного правосуддя, боротьба з корупцією, соціальна згуртованість і справедливість.

17. Партнерство заради досягнення цілей.

 

У «Майстерні міста» обговорили глобальні цілі сталого розвитку ООН і вирішили починати з себе

Голосування

Для світу пріоритетними є шістнадцятий, восьмий і третій пункти. А для того, щоб визначити найважливіші цілі для мешканців Ужгорода, після лекції стартувало голосування.

Присутні також переглянули науково-популярний мультфільм про глобальні проблеми й шляхи їх подолання й вирішили, що кожному варто починати з себе. Кожен учасник лекції отримав наліпки із цілями розвитку та блокнот від організаторів «Майстерні міста».

Крім того, на заході відкрили фотозону, яка діятиме до кінця тижня. Охочі мають обрати одну пріоритетну ціль і сфотографуватися біля банера.

У п’ятницю також запланований квест, де перевірять знання про 17 цілей сталого розвитку. Зареєструватися можна до середи, сформувавши команду з трьох осіб і обравши капітана.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.