Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У рамках співпраці з краєм Височина в УжНУ вивчатимуть чеську мову

0 92
[special_heading tag=”h2″ title_style=”3″]
У рамках співпраці з краєм Височина в УжНУ вивчатимуть чеську мову

Україна та Чехія дружать і по-науковому

З кожним роком Ужгородський національний університет не тільки розширює свої міжнародні наукові контакти, а й удосконалює навчально-виховний процес із врахуванням практики та європейських вимог. З нового навчального року у виші знову новинка: на філологічному факультеті студенти матимуть змогу вивчати чеську мову.[/special_heading]

У цьому контексті надійним партнером стали крайова рада Височини Чеської Республіки та Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові. Саме за їх фінансового сприяння в університеті створено лінгафонний кабінет. Мову ж викладатиме фахівець з братньої країни. А незабаром університетська бібліотека поповниться відповідним навчальним та художнім фондом (понад 2 тисячі книг) – як дарунок книгарні міста Літомисл. Їх передача за участю Голови уряду краю Височіна Зденека Кадлеца та Генерального консула Чеської Республіки у Львові Давіда Павліти передбачається 22 серпня.

До слова, у рамках співпраці втретє студенти відділення журналістики УжНУ (цього разу серед них – Оксана Ажнюк, Наталія Ігнаці, Марія Чаварга, Галина Риган та Анна Малахова) з 18 по 25 серпня також стажуватимуться в Літній школі журналістики імені Карла Гавлічка Боровського, навчання у якій свого часу пройшли і колишній Президент Чехії Вацлав Гавел, багато нинішніх відомих чеських та словацьких журналістів і політиків. При цьому край Височина, за інформацією канцелярії гетьмана краю, для забезпечення проживання та харчування кожному закарпатському учаснику школи виділить по 2 тисячі чеських корун. Ще по 500 корун дарують гетьман краю Їржі Бєгоунек та один з членів Постійної конференції.

Є надія, що ця ефективна співпраця матиме успішне продовження. Свідченням цьому є її результати. Упродовж шести років чеські партнери здійснюють на Закарпатті активу діяльність у соціальній сфері. За цей період реалізовано 25 спільних інвестиційних проектів, 15 – на стадії завершення нинішнього року. Крім цього, здійснюється низка заходів гуманітарно-культурного спрямування: заплановано Дні української культури у краї Височіна, у яких візьмуть участь професійні і самодіяльні колективи; організовано стажування працівників установ соціального забезпечення; забезпечено відпочинок дітей; подаровано школам комп’ютери та мультимедійну техніку; проведено виставки тощо.

Андріана Мегіц, студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.