Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака

Присутні щиро привітали авторів праці, побажали їм успіхів у дальших наукових розвідках і скорого видання нового, уже другого тому серії

0 1 180
У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака
У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака
29 червня у залі Вченої ради УжНУ пройшла презентація щойно виданої книги Йосипа Турака та Юрія Яцини «Документальна історія лікарні імені Андрія Новака. Т.1. Розвиток та діяльність лікарні під керівництвом Андрія Новака (1874–1928)». Довідатися про тривалий і клопіткий процес написання збірки до ректорату завітали місцеві краєзнавці, історики, медики, журналісти, друзі авторів.

Розпочав захід декан історичного факультету Ужгородського університету Володимир Фенич. За його словами, головний обов’язок фахівців із медицини – нести вірність даній свого часу клятві Гіппократа. Проте не менш важливо – знання історії власної професії, в чому зможе допомогти презентоване видання.

У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака

Володимир Фенич

«Загалом чекаємо на вихід трьох книг із серії про історію створення Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака. У першому томі автори зуміли майстерно поєднати зібрану інформацію з відповідними ілюстраціями, таблицями, схемами. При використанні історичних документів було дотримано всіх правил і тонкощів цієї нелегкої роботи. До слова, використані джерела не тільки українських, а й закордонних архівів – Румунії, Угорщини, Словаччини», – зауважив Володимир Іванович.

Наступним слово взяв один із авторів книги, лікар Йосип Турак: «Перший том започаткованої серії є досить великим за обсягом – 624 сторінки; він розділений на 8 розділів та 12 частин. Тут читач зможе знайти надзвичайно багато корисної та цікавої інформації: про визначні дати, структуру, колектив лікарні, навіть відомості про пацієнтів – їхнє харчування протягом перебування в медичному закладі, дозвілля, методики лікування тощо. Ми намагалися розповісти аудиторії про перші кроки в розвитку установи, водночас розплутуючи клубок із фактів та вигадок, які траплялися нам на шляху».

У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака

Йосип Турак

Автори охопили у своїй праці історію не тільки лікарні, а й її почесного засновника. Андрій Новак став головною постаттю книги, а його досі маловідомий життєпис – ще одним приводом для пошуків фактів у минулому. Намагалися максимально правдиво зобразити портрет Андрія Новака – без будь-яких прикрас чи недомовок. Ідеться і про походження його роду, і про дитинство самого лікаря, про його дружину та дітей, про участь діяча в розвитку лікарні.

У ректораті презентували перший том історії обласної лікарні ім. Андрія Новака

Юрій Яцина

Промову свого колеги продовжив головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А.Новака Юрій Яцина: «Ще до початку роботи над книгою ми мали кілька робочих візитів у закордонні медзаклади. Там, надихнувшись прикладом колег, зрозуміли: пам’ять про минуле потрібно берегти. Вже в процесі роботи знайшли чимало надзвичайно цікавих фактів і про саму установу, і про діяльність її засновника. Маємо надію, що наступні етапи нашої співпраці принесуть такі ж  масштабні результати, які нині ми презентувати присутнім».

Важливий внесок до появи книги у світ доклав директор ТДВ «Патент» Іван Ключевський. Він розпочав свою промову короткою оповіддю про діяльність його закладу, нещодавні видання, а відтак перейшов до розповіді про співпрацю з авторами «Документальної історії лікарні імені Андрія Новака». Як стверджує Іван Іванович, робота над книгою не була легкою, але результат перевершив сподівання і замовників, і працівників друкарні.

На завершення презентації присутні щиро привітали авторів праці, побажали їм успіхів у дальших наукових розвідках і скорого видання нового, уже другого тому серії.


Антоніна Чундак,
фото, відео Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.