Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород долучився до всеукраїнської акції «Образ і Слово Кобзаря у вишивці»

В урочистостому відкритті виставки взяли участь студентство й викладацький склад Ужгородського університету

0 207
Мандрівна експозиція «Образ і Слово Кобзаря у вишивці» дісталася Ужгорода. 10 серпня у холі-атріумі Закарпатської ОДА відкрили виставку вишиваних портретів та цитат Тараса Шевченка. Долучилися до заходу й представники УжНУ.

Акція відбувається з ініціативи Полтавського відділення ВГО «Союз українок», схваленого Всеукраїнською організацією Союзу українок.

Півтора року 77 майстринь та один вишивальник працювали над створенням портретів та візерунчастих уривків із віршів Кобзаря. Схеми вишивок власноруч розробив нині покійний заслужений майстер народної творчості України Григорій Кисіль. До слова, його портрет також представлений на виставці. Усього експозиція налічує 74 вишитих полотна.

На відкритті виставки лунали шевченкові поезії, а покладені на музику твори виконав камерний хор інтелігенції Ужгорода« Кредо». Символічно звучав «Заповіт» під акомпанемент бандури. Закарпатський письменник Василь Густі декламував власний вірш, а магістрантка філологічного факультету УжНУ Вероніка Салій зачитала поезію Юрія Шкробинця «Кобзар до Ужгорода йде».

Осторонь не залишилися й викладачі різних підрозділів УжНУ. Доцент кафедри української мови Наталія Венжинович каже: «Вишивка – це наша українськість. А коли це вишитий Шевченко, вислови з його творів, то це ще більш особливо. Вражає різноманіття портретів. Ми ж бо звикли до образу старого чоловіка, а тут – чимало вишитих зображень молодого Кобзаря, яких особисто я ніколи не бачила».

Виставка діятиме лише до 12 серпня, а далі помандрує до інших міст України й оселиться в Каневі, де похований Тарас Шевченко. Тож поспішайте.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.