Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатах

Можливість виступити на національному турнірі, котрий відбудеться в травні у Києві, здобули «Мажоритарщики»

0 253

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатах

17 квітня на базі Центру інформаційних технологій УжНУ відбувся студентський дебатний турнір на тему «Активна громада: право вибору». Організаторами заходу виступили Інститут «Республіка» в партнерстві з УжНУ, Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, Ужгородською міською радою, Агенцією розвитку Ужгорода, Закарпатською молодіжною радою ВП НМРУ та Ресурсним центром зі сталого розвитку УжНУ.

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатахДо участі були запрошені студенти до 21 року. Теми, винесені на дебати, стосувалися різноманітних політичних процесів, що відбуваються в нашій державі, участі молоді в них, а також тематики сталого розвитку. Для гри обрали формат британських парламентських дебатів. Вони передбачають владу і опозицію та 2 або 4 учасників з кожного боку.

Очільниця Центру сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич розповіла, що такий захід університет уже другий рік проводить спільно з громадською ініціативою ГО «Активна громада».

– Торік на турнір були запрошені не лише наші студенти, а й представники громадських організацій. Але тоді було зроблене зауваження щодо різних вікових категорій учасників, тому цьогоріч ввели вікове обмеження, – пояснює Ганна Ігорівна. – В Ужгородському університеті вже досить давно практикуємо дебати. Вона показує, що ці заходів дуже добре відбиваються на студентах: вони вчаться аргументувати власну думку, систематизувати інформацію. Із власного досвіду скажу: молодь важко змусити зіграти першу гру, а потім складно зупинити. Ті успішні студенти, що в нас уже кілька років були переможцями чи призерами всеукраїнських дебатів зі сталого розвитку, нині мають хороші професійні якості й добре працевлаштовані.

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатах

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатах
Микола Яцків

На початку заходу всіх присутніх привітав юрист і регіональний координатор Інституту «Республіка» Микола Яцків, який коротко окреслив вектор діяльності «Республіки», наголосив на актуальності попередньо заявлених для дискусій тем, представив компетентне журі, що вирішуватиме, хто з учасників проявив себе найкраще. Пан Микола наголосив, що турнір «спрямований на те, аби залучити молодь до участі в політичних реформах».

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатах
Переможці дебатів

Цього разу подискутувати зібралися чотири команди: «Мажоритарщики» (юрфак УжНУ), «Вотум» (ПГК), «Lemon» (факультет МЕВ УжНУ) та «Біологи» (біологічний факультет відповідно). Між ними було зіграно три гри, в останній з яких зустрілися команди юристів та міжнародників. Перед фіналом організатори та журі наголосили на помилках, допущених до цього, аби уникнути їх в останньому протистоянні.

Ужнівці показали своє вміння дискутувати на студентських дебатахУ завершальній дискусії на тему «Уряд має створити умови для кращої участі молоді у прийнятті рішень» першість відійшла команді з досвідом – «Мажоритарщикам». Саме вони здобули можливість виступити на національному турнірі, котрий відбудеться вже в травні у місті Києві. Наостанок всі учасники отримали подарунки від спонсорів заходу й зробили спільні фото на згадку.

Катерина Хижняк,
фото Роберта Паппа та Миколи Яцкова
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.