Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці «засвітилися» на «Книжковій толоці»

Гостями фестивалю у Миколаєві на Львівщині стали й шестеро закарпатців, які мали годинне представлення на головній сцені заходу

0 214
Ужнівці «засвітилися» на «Книжковій толоці»
Миколаїв зустрів закарпатців зимою і привітним собакою

Ужнівці «засвітилися» на «Книжковій толоці»

16–18 березня в Миколаєві на Львівщині відбувся ХІІ фестиваль «Книжкова толока». Цього разу свято книги, яке щороку організовує Люба Хомчак із миколаївською громадою, зібрало гостей чи не з усієї держави – Криму, Чернігова, Черкас, Запоріжжя, Маріуполя, Херсона, Полтави, Луганська, Житомира, Західної України.

Цей фестиваль у 15-тисячному містечку відомий у літературних колах усієї країни. Родзинкою толоки є те, що тут панує особлива, дуже приязна атмосфера. Цьогоріч програма була наповнена не тільки літературною складовою, а й суспільно-політичною, зачіпали питання утворення громад, обговорювали історичні перипетії, дискутували про національних героїв, вчилися писати статті до Вікіпедії, досліджувати свій родовід, торкалися проблем волонтерів, добровольців тощо.

Ужнівці «засвітилися» на «Книжковій толоці»
Неля Остапів з письменницею Оленою Рижко

Серед гостей було й шестеро закарпатців, які мали годинне представлення на головній сцені фестивалю, а дитячі письменники Галина Малик та Олександр Гаврош – ще й окремі зустрічі з читачами.

Майже щороку на «Книжкову толоку» до Миколаєва приїздить професор УжНУ, письменник Сергій Федака. «Цьогорічний фестиваль вразив високим рівнем організації. Все працювало, як годинниковий механізм: кожен знав свою функцію. При загальній інертності людей до літератури у державі, заздрю Миколаєву, адже публіки в залі й на ярмарку було чимало. Не в останню чергу через те, що цікаво підібрані літературні зустрічі, були представлені майже всі регіони України. Була й інтелектуально насичена програма для дорослих, акції для дітей та підлітків. Сильний і музичний, вокальний компонент на ХІІ толоці, кілька акцій були саме пісенними. Книготорговий компонент – порівняно менший, але було що погортати й купити. Особливо приємно, що міська громада живе як одна родина», – коментує Сергій Федака.

Ужнівці «засвітилися» на «Книжковій толоці»
Виступають Іванна Стець та Неля Остапів

Виступ закарпатського десанту прикрасили талановиті студентки четвертого курсу філологічного факультету – гурт «Fire fox» – Неля Остапів та Іванка Стець. Дівчата виконали авторську співану поезію Нелі й друга-поета Мирослава Гончарука-Хомина. Їх ніжний і чуттєвий виступ не залишив байдужим нікого у недільний вечір. А напередодні Неля Остапів, авторка збірки «Про що мовчить лисиця», ще й стала учасницею молодіжної поетичної програми в нічному клубі «Зірка».

«Вперше мала нагоду долучитися до представлення Закарпаття за його межами. Логічно, що повинна була хвилюватися. Але я не відчувала нічого навіть схожого. Чому? Тому що нас зустріли по-сімейному! На толоці була невимушена атмосфера: всі знайомилися, спілкувалися, дискутували… Миколаїв запам’ятається морозною погодою, але теплим прийомом», – каже студентка української філології УжНУ Іванка Стець.

Іванка Когутич,
фото авторки та з мережі ФБ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.