Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ разом із партнерами зі Словаччини та США виступив організатором міжнародної конференції в Трнаві

Говорили про фінансування церков та релігійних організацій у компаративній перспективі

0 458
УжНУ разом із партнерами зі Словаччини та США виступив організатором міжнародної конференції в Трнаві
4 травня на базі юридичного факультету Трнавського університету (Словаччина) відбулася Міжнародна наукова конференція «Фінансування церков та релігійних організацій у компаративній перспективі».

УжНУ разом із партнерами зі Словаччини та США виступив організатором міжнародної конференції в Трнаві

Організаторами конференції виступили Інститут правових питань релігійної свободи юридичного факультету Трнавського університету (директор – доктор Міхаела Моравчикова), НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин УжНУ (директор – доцент Олександр Білаш), Міжнародний центр права та релігійних студій Школи права ім. Дж. Рубена Кларка Університету Брігама Янга (J. Reuben Clark Law School, Brigham Young University, USA) та громадська організація з Чикаго «Acta Sanctorum» (президент – доктор Любомир Мартін Ондрашек).

Відкрили конференцію вступним словом ректор Трнавського університету професор Марек Шмід та декан юридичного факультету вишу доцент Андреа Ольшовска.

Модераторами конференції виступили заступник декана юрфаку Трнавського університету, доктор Міхаела Моравчикова та завкафедри церковного права Університету Палацкего в Оломоуці (Чехія) доцент Даміан Нємец.

Доповіді учасників зі Словаччини, України, США, Чехії торкалися тематики фінансування та оподаткування релігійних організацій, фінансового забезпечення священно- та церковнослужителів, державного фінансування соціальних і благодійних церковних служб, удосконалення державно-конфесійного та конкордатного права.

УжНУ разом із партнерами зі Словаччини та США виступив організатором міжнародної конференції в Трнаві

Так, серед виступів варто відзначити доповіді професора Марека Шміда «Питання забезпечення фінансування релігійних організацій згідно конкордатних угод» (Трнава, Словаччина); професора Гарі Докса «Фінансування релігійних організацій в компаративній перспективі (на прикладі США)» (Прово, штат Юта, США); доцента Даміана Нємца «Податкові пільги для церков та релігійних організацій у Чеській республіці» (Оломоуц, Чехія), доктора Любомира Мартіна Ондрашека «Вплив державного фінансування релігійних організацій на їх публічну та суспільну діяльність» (Чикаго-Бостон, США) та ін.

Директор НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин, заступник декана юридичного факультету УжНУ доцент Олександр Білаш (Архімандрит Євфросин) виголосив доповідь на тему «Економічне забезпечення діяльності церков та релігійних організацій в Україні».

У коментарі Медіацентру ужгородський науковець повідомив: «Це вже не перша конференція, що проводять Ужгородський і Трнавський університети як співорганізатори. Хочу щиро подякувати за запрошення пані докторці Міхаелі Моравчиковій і пані деканці Андреї Ольшовскій. Трнава завжди тепло зустрічає, а конференції та дискусії постійно відбуваються на дуже високому рівні».

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.