Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців

Ректори Володимир Смоланка та Роман Гринюк підписали угоду про відкриття спільної магістерської освітньої програми «Публічна політика та адміністрування», навчання за якою стартує 1 жовтня

0 523
УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців
УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців
4 серпня ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка підписав угоду про відкриття спільної магістерської освітньої програми «Публічна політика та адміністрування» із ректором Донецького національного університету імені Василя Стуса Романом Гринюком. Відтак очільники вишів дали спільну прес-конференцію з приводу підписання першої такої сертифікованої програми в Україні.

УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців

Ректор Володимир Смоланка

За словами Володимира Смоланки, це унікальна магістерська сертифікатна освітня програма, сформована на стику політології, державного управління, менеджменту, маркетингу, права та публічного адміністрування – низки спеціальностей, дотичних до політики. «Це перша подібна програма університетів із сильним кадровим потенціалом, які, до слова, ділять 17–18 місця в консолідованому рейтингу вишів України», – повідомив ректор УжНУ і додав, що це тільки початок співпраці.

УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців

Ректор Роман Гринюк

«Це крок на шляху реалізації Закону про вищу освіту, який дає багато можливостей для інтенсифікації, інноваційного наповнення навчальної діяльності. Приємно й те, що сертифікатна програма є першим кроком у реалізації угоди про освітню і наукову співпрацю Ужгородського та Донецького університетів, підписаної на початку 2016 року», – зауважив Роман Гринюк.

Під час прес-конференції проректори підписали навчальні плани програми.

УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців

Тетяна Нагорняк

Керівник проекту від ДонНУ, проректор з навчально-педагогічної роботи, стратегічного розвитку та інновацій Тетяна Нагорняк стверджує, що це практично орієнтована міждисциплінарна програма, спрямована на підготовку управлінця нового типу, орієнтована на реальну практику бути політиком. «Всі шукаємо доброго царя, який би взяв відповідальність за наше життя, негаразди й запропонував прорив української економіки, але мало хто хоче йти в політику, тільки очікуємо. То, може, ми зусиллями практиків і науковців витворимо таку людину, яка зможе на високому рівні взяти на себе цю відповідальність, підготуємо фахівця, зорієнтованого на національні інтереси та інтереси територіальних громад», – каже Тетяна Нагорняк.

УжНУ та ДонНУ спільно готуватимуть «практичних» політиків та управлінців

Мирослава Лендьел

За словами керівника програми від УжНУ, проректора з навчально-педагогічної роботи Мирослави Лендьел, такі сертифікатні програми поширені в західних вишах. «Це додаткова освітня послуга, слухачі якої можуть здобути ті знання і навички, які не передбачає класична міністерська програма. Вона на стику економіки, права та політології, включає ті навички, яких потребують сучасні управлінці, політики. Створюємо продукт, який дасть теоретичний і практичний поштовх для людей, котрі хочуть змінити дійсність на краще, але мають недостатньо знань. Програма зорієнтована на студентів магістратури й мотивованих людей, які хочуть здобути навички для застосування їх у практичній площині». Мирослава Лендьел пояснила, що програма багата на практичні заняття, майстер-класи і побудована за паритетним принципом: передбачає однакову кількість студентів у Вінниці та Ужгороді (по 10 слухачів), як і науковців.

«Маємо створювати продукт цікавий, хай і складний, але мотиваційний. Запрошуємо долучатися до майстер-класів, які відбуватимуться на базі ДонНУ у Вінниці, політиків, економістів, управлінців», – каже проректор УжНУ.

Проект починає взаємодіяти з іншими проектами Ужгородського університету, зокрема слухачі щойно створеної програми зможуть безкоштовно взяти участь в осінній англомовній школі в Карпатах щодо управління у прикордонних регіонах України та Словаччини, яка реалізується в рамках проекту за підтримки уряду Словаччини та Норвезького фінансового механізму.

Для вступу на сертифікатну програму майбутнім слухачам треба подати традиційний пакет документів (заява, копія паспорта та ідентифікаційного коду, довідка з місця навчання (за наявності) та копія диплома про вищу освіту) й мотиваційний лист. Початок навчання – із 1 жовтня 2016 року. Випускники програми дістануть сертифікат про здобуті навички, а студенти – відповідний запис у дипломі.

Вартість навчання – 625 грн на місяць. Термін підготовки – 9 місяців. За словами керівника програми від УжНУ Мирослави Лендьел, навчання відбуватиметься і в УжНУ, і в ДонНУ одночасно, тобто викладачі з УжНУ читатимуть свої лекції, проводитимуть практичні заняття в Ужгороді, а викладачі ДонНУ відповідно – у Вінниці. Також будуть своєрідні заїзди викладачів, коли лектори поміняються на певний період. Студентам розклад складуть так, щоб зручно було здобувати знання й навички на сертифікатній програмі. Зустрінуться ж студенти тричі – під час осінньої школи у Карпатах, на майстер-класах у Вінниці й на завершальному етапі – під час захисту своїх проектів.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.