Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували книгу про проблеми національного самовизначення України

Над своєю монографією Максим Розумний працював близько десяти років

0 316
В УжНУ презентували книгу про проблеми національного самовизначення України
10 лютого у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулася презентація монографії Максима Розумного «Виклики національного самовизначення», що розкриває одну з основних проблем українства.

В УжНУ презентували книгу про проблеми національного самовизначення України

Мирослава Лендьел, Максим Розумний та Світлана Мітряєва

Ініціювали зустріч проректор з науково-педагогічної роботи Ужгородського університету Мирослава Лендьел та радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Світлана Мітряєва, які модерували захід та представили автора монографії – доктора політичних наук, директора Центру досліджень проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень  Максима Розумного.

Пан Максим працював над книгою близько десяти років. У її основу поклав авторські публікації в періодичних і фахових наукових виданнях. Автор пропонує розглядати проблему національного самовизначення України в трьох аспектах: через націоналізацію колективної свідомості, демократизацію політичного життя та інтеграцію в наявні міжнародні зв’язки і комунікації.

В УжНУ презентували книгу про проблеми національного самовизначення України

Учасники презентації

Пролунало на зустрічі чимало цікавих думок, авторських спостережень. Приміром, пан Максим зауважив, що президент країни має бути достатньо харизматичним, бо «харизматичний лідер підвищує рівень легітимізації влади» – це сприятиме не лише піднесенню ступеня довіри громадян до свого глави держави, але і його позиції на світовій арені. На жаль, Україні таких людей при владі бракує. Проте суспільство має усвідомлювати й потребу самовизначення, бути в цьому зацікавленим, а вже тоді вдасться задати рух у правильному напрямку.

В УжНУ презентували книгу про проблеми національного самовизначення України

Максим Розумний

Говорили й про ситуацію на Донбасі, значення Росії та США на міжнародній політичній арені, політичних діячів України і світу. Максим Розумний зауважив, що люди, які в Україні ностальгують за модерном (а для України модерн є радянським), сахаються від Європи, якраз і гальмують ситуацію. Це є однією з причин збройного конфлікту на Донбасі. Люди не знають, що можна і треба розвиватися та рухатися вперед.

Оскільки книга є у вільному доступі в мережі, багато слухачів були попередньо ознайомлені з ідеями Максима Розумного, тож активно вступали в обговорення, ставили запитання та коментували окремі моменти. Цікавилися й думкою автора щодо того, як об’єднати Україну.

На завершення зустрічі всяк охочий міг узяти автограф автора, віч-на-віч обговорити з відомим політологом деякі вужчі питання та обмінятися думками.


Ксенія Шокіна,
фото, відео Василя Третяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.