Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували видану «Ґраждою» збірку полтавського націоналіста

Учасник націоналістичного руху Ігор Загребельний говорив про «Орієнтири спротиву»

0 566
В УжНУ презентували видану «Ґраждою» збірку полтавського націоналіста
В УжНУ презентували видану «Ґраждою» збірку полтавського націоналіста
19 квітня на історичному факультеті Ужгородського університету відбулася презентація книги «Орієнтири спротиву», автор якої – полтавський дослідник, учасник націоналістичного руху Ігор Загребельний.

Під час зустрічі виступив директор ужгородського видавництва «Ґражда» Іван Ребрик, завдяки якому й з’явилася на світ книга. За його словами, заслуга «Ґражди», якою вийшла збірка, – мінімальна, бо в Ужгороді лише створювали паперовий блок. Роботу з автором провадили дистанційно. «Для нашого видавництва вже стало доброю традицією пускати в світ книги, що порушують проблеми сучасного націо- й державотворення. «Орієнтири спротиву» ж є своєрідною рефлексією на події останніх років і призначені стати доброю поживою для читача», – зазначив пан Ребрик.

В УжНУ презентували видану «Ґраждою» збірку полтавського націоналіста

Ігор Загребельний

Збірка складається з шістдесяти статей, об’єднаних темою націоналізму та його нинішнього становища в державі. Окрім того, автор порушує питання московсько-української війни, міграції та відносин між християнами і мусульманами, перспектив націоналістичної боротьби в Україні тощо.

Як каже Ігор Загребельний, формат його збірки повинен задовольнити читача. Зазвичай опубліковані статті втрачають свій ефект після першого ж перегляду. Зібрані в один цикл, вони змусять замислитися та синтезувати прочитане.

У своїй книзі автор хотів висвітлити нинішній процес націоналістичного руху, його здобутки й недоліки, зробити короткий екскурс в історію, по-новому розкрити давно відомі питання. Автор сподівається, що книга дійде до тих, хто примножить її потенціал.

В УжНУ презентували видану «Ґраждою» збірку полтавського націоналіста

Презентована книга

Присутні активно ставили питання гостеві, порівнювали його твір з раніше виданою книгою лідера українського націоналістичного руху Дмитра Яроша «Українська революція ХХІ століття», цікавилися, чи відомі пану Загребельному сучасні європейські дослідження такої тематики, а також його думками стосовно зросійщення на рідній землі, щодо спільного між християнством і націоналізмом, про межі між радикальним і толерантним.

На прохання аудиторії автор книги сказав кілька слів і про себе. Народжений на Полтавщині, він уже в підліткові роки почав цікавитися темою християнства, хоч і не ріс у побожній сім’ї. Згодом захопився філософією, пізніше – приєднався  до націоналістичного руху. Під час перебування Віктора Януковича на посаді Президента України потрапив до в’язниці, звинувачений у підпалі офісу «Партії регіонів» 2009 року. Цей момент з біографії ніяк не вплинув на його життєву позицію, що засвідчують численні праці Ігоря Загребельного.

Після завершення зустрічі охочі могли придбати презентовану книгу.

Антоніна Чундак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.