Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів

Учасники з різних країн обмінялися досвідом щодо подолання антиромських стереотипів, утвердження міжетнічної толерантності, підтримки та захисту ромської нацменшини у сфері надання освіти

0 497
В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів
В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів
«Ромські студії: досвід країн Центрально-Східної Європи та перспективи для України» – таку назву мала міжнародна науково-практична конференція, що 11–12 листопада відбулася на базі Ужгородського університету. Захід приурочили до 90-річчя від заснування Ужгородської ромської школи № 14 Лацком Мартоном.

В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів

Мирослава Лендьел

На форумі зібралися організатори з Ужгорода (М.Горват, М.Зан, Є.Навроцька), делегації з АН України (Н.Зіневич), Молдови (І.Думініка), словацького Університету Костянтина Філософа у Нітрі (гості на чолі з Р.Росінським), представники міжнародного фонду «Відродження» (О.Жмурко та С.Пономарьов), місцевої влади (А.Салай, І.Цап, А.Штерр, Ю.Мандич), а також науковці з Києва, Чернігова, Одеси, Вінниці, студенти УжНУ.

Проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, як представник УжНУ, першою звернулася до гостей: «Ця конференція – результат активної діяльності учасників проекту, які працюють у сфері вивчення ромської проблематики й розуміють важливість налагодження діалогу всіх етнічних спільнот. Декілька років тому виникла ідея досліджувати не тільки окремі аспекти життя ромів, а поєднати їх в єдиний дисциплінарний напрям – «Ромські студії».

В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів

Михайло Зан

Мирослава Олександрівна вручила грамоти найактивнішим. Ростислав Росінський, своєю чергою, підніс дарунки зі Словаччини.

Метою конференції є обмін досвідом між учасниками з різних країн щодо подолання антиромських стереотипів, утвердження міжетнічної толерантності, підтримки та захисту ромської нацменшини у сфері надання освіти. До слова, в УжНУ навчається троє представників ромської народності (на медичному, економічному, юридичному  факультетах).

В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів

Учасники форуму

Експерти представляли доповіді про історію заснування ромської школи в Ужгороді, становище нацменшини в радянський період, культуру ромів, подолання дискримінації в освіті, важливість навчання дітей рідною мовою. Крім того, презентували архівні фотоматеріали, праці на ромську тематику, електронну виставку про ромські студії в університетах Центрально-Східної Європи.

В УжНУ шукали шляхи подолання стереотипів про ромів

Учасники форуму

За круглим столом на тему «Аналіз і деконструкція антиромських стереотипів у медіапросторі», який влаштували у рамках конференції, дискутували про особливості висвітлення в ЗМІ життя ромів, зокрема торкнулися карикатурного жанру, долання упереджень стосовно названої меншини.

З представлених доповідей планують сформувати й видати збірник матеріалів. Учасники також висловили побажання, щоб конференція стала стартом для впровадження досліджень на ромську тематику.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.