Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Від туриста до туризмознавця – викладачі факультету туризму та МК профорієнтують школярів у походах

Доцент кафедри туризму УжНУ Василь Кочан організував і провів для школярів і вчителів пізнавально-туристичний похід у «Зачарований край»

0 373
Від туриста до туризмознавця – викладачі факультету туризму та МК профорієнтують школярів у походах
Вже стало доброю традицією професійно орієнтувати учнів закарпатських шкіл не в стінах навчального закладу, а на природних маршрутах. Днями доцент кафедри туризму Ужгородського університету Василь Кочан організував і провів з учнями та вчителями Концівської загальноосвітньої школи, що на Ужгородщині, пізнавально-туристичний похід у «Зачарований край».
Від туриста до туризмознавця – викладачі факультету туризму та МК профорієнтують школярів у походах

Зачарована Долина… Сама лише назва цього незвичайного місця у північному куточку Вулканічних Карпат розбурхує уяву мандрівника й породжує в душі бажання побувати тут. Нагадаємо, Зачарована Долина – це геологічний заказник загальнодержавного значення, що розлігся на південних схилах хребта Великий Діл (частина Вулканічного хребта), неподалік від вершини Бужора і перебуває у віданні НПП «Зачарований край».

Учнівська юнь була вражена фантастичним витвором карпатської природи: серед стрімких схилів, вкритих буковими лісами, немов грізні велетні то тут, то там височать величезні скелі найвигадливіших форм і розмірів. Одні з них нагадують руїни казкової фортеці, другі – піраміди, інші – гігантську долоню з розчепіреними пальцями або ж зуби страшного дракона, і навіть – застигле обличчя велета!

Найбільш відома скельна брила – Смерековий Камінь. Вона і дала іншу, народну назву довколишній місцевості. Під східною стіною цього 60-метрового кам’яного велета протікає однойменний струмок – Смерековий. За ним розкинулася дуже затишна й мальовнича галявина, де часто полюбляють зупинятися відпочивальники. Сам Смерековий Камінь, або Смерека, як коротко називають цю скельну вершину, – улюблене місце тренувань для закарпатських скелелазів й альпіністів.

Із західного боку, де висота брили сягає близько 30 метрів (а це ціла 12-поверхівка!), прокладено багато маршрутів для лазіння, які теж мають власні назви: Башта, Зеленка, Ребро, Нічник, Бабський тощо. Східний же бік скелі ще залишається малодослідженим.

Усе це на власні очі побачили й почули з фахових коментарів свого гіда – доцента кафедри туризму й інструктора зі спортивного туризму ІІІ категорії Василя Кочана – майбутні абітурієнти факультету туризму та МК Ужгородського університету.

За інформацією доцента кафедри туризму Василя Кочана
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.