Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцент УжНУ видав перший в Україні підручник про ліс для школярів

Автор «Лісового букваря» Фелікс Гербут у стислій формі пропонує найпотрібнішу інформацію про легені планети

0 545
Доцент УжНУ видав перший в Україні підручник про ліс для школярів
Фелікс Гербут
В Україні з’явився перший навчальний підручник для школярів про ліс, його будову, екологію і використання. Автор книги «Лісовий буквар» – доцент кафедри лісівництва географічного факультету УжНУ Фелікс Гербут.

«У 60-х роках в Україні запровадили шкільні лісництва, з них близько 40 – на Закарпатті. Їхня мета – дати основні знання про ліс, залучити молодь до праці в лісі», – розповідає Фелікс Федорович. Такі лісництва, за його словами, функціонують для учнів з 6 до 10 класу. Написана книга призначена саме для цієї вікової групи.

Близько 10 років тому Кабінетом Міністрів, зокрема Міністерством освіти і науки, було запроваджено щорічну акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках». Так школярів залучають до висадження лісу, розповідають про збереження цієї природної системи. На Закарпатті теж організовують такі акції, одною з яких, зокрема, став конкурс дитячих малюнків. Найкращі роботи були використані як ілюстрації до підручника.

Доцент УжНУ видав перший в Україні підручник про ліс для школярівАвтор книги намагався у стислій формі розповісти про ліс, не перезавантажуючи школяра інформацією. Науковець розповідає, що таке ліс, з чого той складається, якими є його функції, як доглядати за лісом, як навчитися читати лісову книгу, хто є його ворогами та ким є для лісу людина.

На першому виданні книги її життя на завершується. Планується друге – у співпраці з чернівецьким видавництвом. Для школярів же будуть організовані дві презентації – в Ужгороді й Тячеві, – які доповнять екскурсіями й навчальними поїздками до лісу.

Підручник завершує Гімн Лісу. Його автор – сам Фелікс Федорович. «З дитинства пишу вірші, але не публікував їх. Та цей ввійшов до книги. Сподіваюся, що школярі прочитають підручник і трохи більше любитимуть ліс. Але любити можна тільки те, що знаєш, – з любов’ю не бавляться», – вважає пан Гербут.

Антоніна Чундак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.