Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в Україні

На факультеті міжнародних економічних відносин влаштували рольову гру-моделювання

0 301
Днями на факультеті міжнародних економічних відносин влаштували рольову гру-моделювання, ініціаторами якої стала активна молодь І–ІV курсів у рамках студентського наукового товариства «Міжнародник». За тему обрали «Роль ОБСЄ в процесі мирного врегулювання в Україні».

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в УкраїніМолоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в УкраїніСутність гри-моделювання: всі учасники мають певні ролі й колективно дотримуються сценарію щодо певної реальної ситуації; приймають рішення, спираючись на словесний образ персонажа. Дії завершуються успіхом чи провалом за визначеною системою правил, норм та принципів. У їх межах гравці можуть вільно імпровізувати.

Модерувала захід доцент Наталія Кушнір, котра в моделюванні виконувала роль експерта з міжнародних відносин.

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в Україні
Наталія Кушнір

Гра відбувалася у форматі конференції, на якій були присутні «австрійський представник ОБСЄ» (Дарина Михайлюк), «голова МЗС України» (Денис Цап), «представник преси» (Даніелла Мушка) та «спостерігачі» зі Сполучених Штатів Америки, Великої Британії (Вікторія Говдар та Олеся Модрицька) і Російської Федерації (Нікіта Пентій). Кожна з цих посад має безпосередній стосунок до подій, що відбуваються на сході України.

На заході були присутні й глядачі – студенти факультету, яким цікаво поспостерігати за «переговорами», дізнатися більше про ОБСЄ, її роботу, зокрема, як різні країни – учасниці організації бачать конфлікт між Україною і Росією та шляхи його вирішення.

Розпочали конференцію з короткого відеоролика про ОБСЄ – дізналися, чим займається організація, щоб присутні могли заглибитися в тему й надалі по можливості долучитися до дискусії.

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в Україні

Для довідки.
ОБСЄ – міжнародна організація, яка об’єднує 56 держав для розвитку політичного діалогу та співробітництва у сфері безпеки у військово-політичному, економіко-довкільному та гуманітарному вимірах. Під час війни на сході України організація спорядила до нашої держави свою моніторингову місію.

Повертаючись до перебігу рольової гри: кожен зі згаданих представників по черзі висловлював своє бачення ситуації на українських окупованих територіях, застосовуючи різноманітні графіки, статистику, відповідні «документи». Кожна країна відстоювала свою точку зору щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Цікаво було спостерігати за дискусією, що виникла через питання постачання Росією зброї сепаратистам на Донбас.

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в Україні
Нагородження учасників

Було згадано й про Мінські угоди, яких Російська Федерація не дотримується,  про всілякі обмеження й перепони, що виникають в ОБСЄ для всебічного моніторингу ситуації на окупованих територіях.

Спостерігач із боку Росії (Нікіта Пентій) у відповідь висловив своє бачення, наводячи досить переконливі аргументи на користь країни, яку представляв. «Спростувавши» точки зору представників попередніх «країн», підвів до думки, що Росія завжди готова сприяти мирному вирішенню конфлікту.

Впродовж усієї конференції експерт Наталія Кушнір ставила запитання кожному з представників, деколи навмисно провокативні. Утім молоді міжнародники знаходили гідні змістовні відповіді. У підсумку, на думку експерта, найбільш переконливою в заході виявилася позиція «представника» Росії.

Молоді міжнародники УжНУ моніторили роботу ОБСЄ в УкраїніНаприкінці гри Наталія Кушнір за участь у незвичній, проте цікавій формі навчання нагородила студентів грамотами. Відчути себе «представником» впливової організації й «вирішувати важливі питання» – справді неабияк пізнавально для молодих міжнародників. Власне, вони про це кажуть самі.

Вікторія Говда (ІІІ курс, спеціальність «Міжнародні економічні відносини»):

– Для мене моделювання є чудовою можливістю підготувати цікавий матеріал й висловити власну думку щодо актуальних проблемних ситуацій у світі. Безперечно, найцікавішим є процес творення цього дійства: обговорення, добір матеріалу та й просто веселі зустрічі в колі наукового товариства. Думаю, ми рухаємося в правильному напрямку. А це моделювання – лише початок нашої плідної співпраці.

Олеся Модрицька (ІІІ курс, спеціальність – «Міжнародна інформація»):

– Я завжди мріяла відчути себе в ролі відомої особистості чи політика. Завдяки факультету, де навчаюся, я нарешті таку змогу дістала. Нинішня рольова гра допомогла почути думки багатьох, подискутувати. Мені дуже імпонують такого роду заходи, адже вони дають можливість проявити себе.

Кароліна Бучковська,
фото Терези Богуняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.