Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти факультету туризму та МК мали європейський вікенд

Вражень від Кракова, Праги та Дрездена словами не передати, але наші туризмознавці спробували ☺

0 352
У Кракові
У Кракові
Ранковий переїзд до міста Лева, де на Двірцевій площі на студентів-мандрівників очікував комфортабельний двоповерховий автобус, промайнув швидко й непомітно. Не встигли оговтатися, як позаду опинилися прикордонні й митні формальності в пункті пропуску Краковець, а відтак, сповнені позитивних емоцій в передчутті незабутніх вражень, подорожани вже мчали ідеальними автошляхами Європи…

Перший пункт призначення – культурна столиця Польщі, неповторний Краків. Місто, яке 2016 року відвідали (на хвильку!..) понад 12 мільйонів гостей, встановивши туристичний рекорд, що просто вражає й спонукає замислитися, як запозичити досвід цього неймовірного міста й утілювати в життя на Батьківщині. Чому такі показники відвідування? Так, місто польських королів із багатовіковою історією та старовинною європейською архітектурою притягує мандрівців як магніт, але річ у тім, що на розвиток туризму впливає й кількість авіасполучень Кракова зі світом.

Знайомство з культурною столицею Європи 2000 року розпочалося з розміщеного на лівому березі Вісли замкового комплексу Вавель.

Замковий комплекс Вавель
Замковий комплекс Вавель

Вавель – історичний комплекс, що включає Собор святих Станіслава і Вацлава, який упродовж багатьох століть є незмінним місцем поховання польських королів, та Королівський замок, який репрезентує колишню резиденцію польських монархів, з безліччю музеїв та виставкових залів.

Далі шлях проліг Старим містом. Це велика пішохідна зона з вузенькими вуличками, вимощеними красивою старовинною бруківочкою, освітлена романтичними ліхтариками, яка приваблює затишними кав’ярнями й ресторанчиками з вишуканим музичним супроводом та численними сувенірними крамничками.

Не встигли насолодитися довколишніми вечірніми красотами, як опинилися в серці старого Кракова – Ринковій площі, одній із найбільших у середньовічній Європі, яка вражає архітектурними спорудами, каретами… й голубами. Неймовірно!..

Головна окраса площі – Маріацький костел, або Церква Успіння Пресвятої Діви Марії, яка славиться своїми несиметричними готичними баштами й багатим внутрішнім декором. Готичні вітражі храму є одними з найцінніших у Польщі. Традиційно щогодини з цієї вежі сурмач грає мелодію (хейнал), сигнал точного часу, або знак пожежі чи загрози нападу на місто ворогів. Завдяки екскурсоводу ужнівці мали нагоду почути звук сурми у дворику за Маріацьким костелом. Адже саме на цей бік сучасний сурмач нагорі грає останній, четвертий раз, а потім навіть махає туристам рукою, що вважається доброю прикметою, яка супроводжувала наших подорожан і в наступних незабутніх мандрах!

Маріацький костел
Маріацький костел

А ще побачили в самому центрі Кракова великі торгові площі, де можна придбати найрізноманітніші сувеніри ручної роботи для найвибагливіших туристів. Ця споруда має історичне значення, адже тут багато століть поспіль розташовувався ринок із дорогим сукном, звідки власне й сама назва площі – Сукєніце. Також вразив своєю величчю Домініканський костел (Костел Святої Трійці) – яскравий взірець готичного стилю.

Такою запам’яталася культурна столиця Польщі, славетне місто Краків…

А далі чарівна ранкова Прага, або Злата Прага, як раніше називали чеську столицю – одне з найкрасивіших міст Європи, шосте за туристичною відвідуваністю, з неперевершеною архітектурою, містичною історією та неймовірними легендами.

Прага – просто фантастична, в неї закохуєшся з першого погляду. Саме в цьому чудовому місті стародавні й сучасні пам’ятки архітектури поєднуються з надзвичайним затишком.

Старе місто – серце Праги, її найпопулярніша туристична місцина. Її центром є Староміська площа, де встановлено пам’ятник національному героєві Чехії Яну Гусу. Навколо – історичні будівлі, найцікавішою з яких є Староміська ратуша зі знаменитим Астрономічним годинником. Тут випала нагода, як і для юрби інших туристів, стати свідками надзвичайної вистави, що розпочинається з боєм годинника і відбувається щогодини, коли перед глядачами проходять 12 апостолів, – і все це дійство фіксується на згадку завдяки численним фотокамерам.

Староміська площа
Староміська площа

Карлів міст – через Влтаву – ще один витвір середньовічної архітектури. Перший камінь в його основу 1357 року власноруч заклав Карл ІV. Але назву «Карлів» міст дістав лише 1870 року. Сьогодні це улюблене місце гостей Праги. Довжина мосту на 16 арочних опорах становить 520 м, тож, переходячи, є час помилуватися його середньовічними мостовими вежами й тридцятьма скульптурами, загадати бажання, яке неодмінно збудеться, торкаючись статуї святого Яна Непомуцького! Простуємо далі…

На Карловому мості
На Карловому мості

Перед очима відкривається велична картина Празького Граду, що на лівому березі Влтави, – найбільшого середньовічного замку у світі завдовжки 570 м, що внесений до книги рекордів Гіннеса. На його території безліч пам’яток, зокрема знаменитий Собор святого Віта, який будувався впродовж 500 років – це перлина Празького Граду, святе місце для чехів. Його величні шпилі зметнулися до неба, а неймовірні готичні фасади прикрашає мереживо кам’яного різьблення. У Соборі до 1836 року коронувалися чеські королі. Серед будівель, виконаних у різних архітектурних стилях, вирізняються Старий королівський палац, Золота вуличка, Монастир святого Георгія, Королівський сад, Скарбниця Лорети та Страговський монастир. Біля парадних воріт Граду, які ще називають Ворота Гігантів, стоїть почесна варта, з якою так люблять фотографуватися туристи.

Вацлавська площа, або, як називають її чехи, – Вацлавак, – центр міського життя. Куди не підеш, все одно опинишся тут. На площі море магазинів і ресторанчиків. На самому її початку – кінний пам’ятник святому Вацлаву, біля якого призначають побачення й зустрічі пражани, збираються на екскурсії туристи.

На Вацлавській площі
На Вацлавській площі

А ще, виявляється, у Празі є власна Ейфелева вежа! Архітектори, натхненні виглядом паризької, збудували в Празі свою міні-башту, це – Петршинська вежа (оглядова – 60 м заввишки), яка стоїть на однойменному пагорбі. Вона справді нагадує Ейфелеву, хоч, звісно, споруди, відрізняються. Чеська сягає вище за французьку, бо ж встановлена на пагорбі, тож її висота разом із пагорбом – 324 м, що на цілих 24 м перевершує Ейфелеву. Тут є 2 оглядові майданчики, з яких у ясний день відкривається фантастичний краєвид на Прагу!

А ви чули про будинок, що вміє танцювати? Це одна із найупізнаваніших тутешніх споруд, зведена у 1996 році, унікальна за своїм дизайном та архітектурою. Дві циліндричні вежі у футуристичному стилі, бетонна і скляна, символізують танцювальну пару. Незважаючи на те, що спорудження об’єкта викликало бурхливі суперечки між архітекторами й городянами, будинок став однією з визначних пам’яток столиці та уособленням сучасної празької архітектури.

У Дрездені
У Дрездені

Театр для чехів має особливе значення. Národní divadlo – це гордість столиці, неймовірно красива споруда із зоряно-блакитним куполом та золотою короною на набережній Влтави. Це символ чеського відродження, який будували на пожертви людей.

Така вона, Прага… І починаєш розуміти, чому в цьому місті жили, працювали й творили видатні особистості!

Далі по курсу – Дрезден!

Дрезден – адміністративний центр землі Саксонія, один із найбільших осередків промисловості, транспорту, науки та культури Німеччини, одне з найбільш відвідуваних туристами міст країни, яке ще називають Венецією на Ельбі, – справедливо вважається одним із найкрасивіших у Європі!

Це неймовірне місто постало з руїн, адже було цілковито зруйноване під час Другої Світової війни, і тим самим здивувало весь світ.

Наше знайомство з ним розпочалося з тераси Брюля – відомого і улюбленого місця прогулянок місцевих жителів та численних туристів вздовж відомої на весь світ рікчи Ельби, долину якої внесено до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тераса Брюля – це набережна Дрездена, яку часто називають Балконом Європи, адже звідси відкривається неперевершений краєвид на протилежний бік Ельби.

Набережна Дрездена
Набережна Дрездена

З мосту Аугустусбрюке добре роздивлятися історичні будівлі Старого міста, обриси яких надихнули на створення прекрасних картин, розміщених у Галереї старих майстрів – Дрезденській картинній галереї в палаці Цвінгер (Zwinger). Багата колекція всесвітньо відомого зібрання картин представлена полотнами голландських, італійських та іспанських майстрів, від перегляду яких перехоплює подих! Саме тут зберігається знаменита «Сікстинська Мадонна» – шедевр Рафаеля, один із найбільших скарбів галереї. Крім картинної галереї, в палаці Цвінгер розміщена велика колекція порцеляни, що складається з старовинних японських і китайських ваз і сервізів, а також виробів із майсенського фарфору.

Біля фарфорового панно
Біля фарфорового панно

Перед очима постає неймовірно красиве панно «Княжа процесія» – порцелянова картина з правителями Саксонії, яка викладена на стіні замку-резиденції королів завдовжки майже 100 м. Це найбільше у світі фарфорове панно, для створення якого використано близько 25 тисяч неймовірних плиток дорогої майсенської порцеляни.

Пройшовши затишною вуличкою Мюнцгассе, опинишся біля ще однієї візитівки Дрездена – найвищої церкви в Німеччині – Фрауенкірхе, висота якої сягає 91 м. Цей храм із піщаника був збудований за 6000 днів між 1726 та 1743 роками. А 1945 року під час бомбардування церкву було зруйновано за ніч.

Біля Фрауенкірхе
Біля Фрауенкірхе

І тільки після об’єднання Німеччини вирішили повернути Дрездену його старовинний силует, який не в останню чергу визначався обрисами Фрауенкірхе. Таким чином, у 1994 році церкву почали відбудовувати, використовуючи всі вцілілі фрагменти, і наприкінці жовтня 2005 року урочисто відкрили. До речі, саме через різний вік піщаника, Фрауенкірхе виглядає чорно-білою, що додає споруді шарму й величі.

А ще в Дрездені є Золотий вершник – пам’ятник Августу Могутньому, відкритий 1736 року. Статуя виблискує золотом. Її сховали перед закінченням Другої світової війни, а в 1956 році повернули назад до 750-річчя Дрездена.

А який неповторний вигляд має Опера Земпера! Архітектура й акустика дозволяють зарахувати її до шедеврів театральної архітектури ХІХ століття. А взагалі витоки дрезденської оперної традиції сягають корінням в епоху Ренесансу. Завдяки бездоганній якості виконання Саксонська державна опера в Дрездені належить до найвідоміших у світі!

Біля Дрезденської опери
Біля Дрезденської опери

Для любителів шопінгу в Дрездені – одна з кращих торгових алей Німеччини, що на так званій Прагер-штрасе (Празька вулиця), яка бере свій початок у Старому місті, з’єднуючи його з Головним вокзалом, котрий також привертає увагу численних туристів і нагадує вокзал міста Лева…

Усіх вражень від європейських міст словами не переповісти – це треба бачити. Тож не змарнуйте нагоди, коли така випаде!

За інформацією факультету туризму та МК
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.