Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

Глядач зможе побачити «Шаріку» восени у ще кращих декораціях

0 485
Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою
Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

16 липня в Закарпатському обласному академічному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбулася прем’єра оперети «Шаріка» Ярослава Барнича, автора відомої пісні «Гуцулка Ксеня». Постановку в своєму улюбленому жанрі здійснив головний режисер театру Анатолій Філіппов.

Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

Вистава композитора і драматурга, який працював у 1920-х роках в ужгородському театрі, безпосередньо стосується Закарпаття. Адже перша дія музичної вистави відбувається в Хусті 1914 року, куди прийшла сотня українських січових стрільців. Головний конфлікт будується довкола кохання поручника УСС Степана Балинського та хустської угорки Шаріки, яку батько хоче видати заміж за старого барона, щоб поліпшити свій матеріальний стан.

Відповідно до законів оперети, вистава поставлена з розмахом (залучено всю трупу), з барвистою сценографією, яскравими танцювальними номерами, насичена співами й динамічними змінами мізансцен. На закарпатські жарти, народні характери, акторські знахідки жваво реагував зал.

Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

Роман Офіцинський

Завідувач кафедри історії України УжНУ, професор Роман Офіцинський мав справжню насолоду від перегляду оперети. «Декому з багатолітніх шанувальників і відвідувачів цього театру впала в око доволі стереотипна режисура. Я ж не належу до витончених театральних гурманів, не маю глибокої театрознавчої підготовки, щоби судити про творчі знахідки чи прорахунки поставленої «Шаріки». Мене зворушив сюжет на основі реальних життєвих доль. Не можу пред’явити жодних претензій акторам і музикантам, виконавцям вокальних партій чи танцюристам, костюмерам і художникам. Адже Ужгород – не мегаполіс, не світова культурна столиця, де висока конкуренція серед театрів і зірок сцени, юрби вишуканої публіки. Тому кожна театральна постановка в нашому обласному центрі вже є подією в мистецькому календарі краю. Поява романтичної оперети «Шаріка» – не виняток. Вистава вдалася! Затрачено багато зусиль значного числа творчих людей. Тому так довго і щиро глядацький зал аплодував артистам стоячи», – коментує історик.

Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

Під час вистави (фото Олексія Попова із соцмережі фейсбук)

Закарпатський муздрамтеатр завершив сезон яскравою оперетою

Олеся Чепелюк

Випускниця філологічного факультету УжНУ, лауреат літературної премії «Дебют Срібної землі-2016» Олеся Чепелюк теж поділилася враженнями після перегляду: «Важливо, що на сцені бачимо закарпатський матеріал, бо хочеться і свого. Ця вистава – нетипова, вона музично-вокальна і яскраво доповнює репертуар театру. Мені сподобалося, як розкрився в ролі джури Дмитро Сньозик. Працював і другий план, кожен персонаж, навіть другорядний, мав свій характер», – коментує хустянка, яка спеціально приїхала на прем’єру оперети.

«Мені цікаво було побачити таку виставу саме в наш час, коли також ідуть бойові дії, спостерігати, як проводжають чоловіків на війну, як сприймають життя після війни, як закохуються… Приємно вражена оркестром. Сподобався головний герой – поручник Балинський, якого зіграв дебютант театру А.Сапожніков. Він є уособленням мужнього і порядного військового, який турбується про свою кохану, це – образ ідеального чоловіка», – коментує побачене студентка-журналістка з Острозької академії Владислава Зновяк, що проходить практику в Ужгороді.

Сподіваємося, вистава про Закарпаття матиме успіх у новому театральному сезоні. Глядач зможе побачити «Шаріку» восени у ще кращих декораціях.

Іванка Когутич
для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.