Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпатський режисер В’ячеслав Бігун оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова

Частий гість юрфаку УжНУ нічого не їсть уже 14 діб, а ще влаштовує в Ужгороді безплатні кінопокази на актуальні теми

0 210
Відомий закарпатський режисер та частий гість юрфаку УжНУ В’ячеслав Бігун оголосив голодування на знак солідарності з політв’язнями Кремля, зокрема Олегом Сенцовим. Його підтримка не обмежується самим тільки голодуванням – Бігун активно працює та влаштовує в Ужгороді безплатні кінопокази на актуальні теми.
Закарпатський режисер В’ячеслав Бігун оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова
Юрій Яценко та В’ячеслав Бігун під час кінопоказу в Ужгороді

В’ячеслав Бігун не вживає жодної їжі з 12 червня, тобто на 25 червня це 14 доба. У раціоні – лише вода. Режисер пояснює: «Це не вчинок відчаю, а радше випробування моєї сили духу, адже наші бранці є саме такими – духовно сильними. Я пішов на цей крок на знак духовної солідарності з ними, зокрема з колегою-режисером Олегом Сенцовим. Хоча ми й перебуваємо в кардинально різних умовах – волі та неволі, свободи та несвободи, необхідно відчути бодай частково те, що відчувають вони».

Чоловік зізнається, що почувається стерпно, хоча навіть не думав, що зможе витримати без їжі так довго. Стверджує: не хлібом єдиним живе людина.

«Голодування дало можливість об’єктивно поглянути на людей, які спостерігають за мною в критичній ситуації, і різкіше відчути цінності, переосмислити погляди, – розмірковує режисер. – Виявляється, що більшість людей – цинічні, практичні чи то, можливо, байдужі. Але можу помилятися, адже чи є зосередженість на своїх проблемах (у когось хвороба, у когось – кохання) байдужістю до інших? Утім одні вважають мій вчинок самопіаром і не вірять, що справді голодую, інші – намагаються його використати. Першим скажу, що кожен судить по собі, й запрошую їх зробити щось реальне для політв’язнів, другим – не збираюся вас втішати, бо використовувати себе не дозволю. Мені казали, що навіть якщо їстиму чи колотиму глюкозу та вітаміни, ніхто не дізнається. Але ж це не буде голодування. Як тоді дивитися людям у вічі?»

Днями в Ужгороді відбувся показ фільму В’ячеслава Бігуна про першого успішно звільненого українського політв’язня Юрія Яценка «Сильні духом». Роботу над стрічкою розпочали в 2015 році, коли Яценко вирвався з кремлівських катівень. Відтак зйомки було перервано, й лише в листопаді 2017 року повернулися до роботи. Прем’єра фільму в Україні відбулася в травні. «Моє режисерське завдання – знайти мистецький спосіб, аби емоційно донести драму кіногероя. Відтак є шанс, що фільм відгукнеться у серці глядача», – зауважує автор.

Зі слів В’ячеслава Бігуна, стрічка одразу здобула прихильність глядачів, критиків і окремих фестивалів і навіть здобула відзнаки. Однак цікаво, що деякі фестивалі відверто проігнорували «Сильних духом».
Закарпатський режисер В’ячеслав Бігун оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова
«Насамперед ми подали стрічку на Docudays, однак цей нібито фестиваль фільмів про права людини навіть не відповів нам. Організатори одеського кінофестивалю та фестивалю «Відкрита ніч» теж проігнорували стрічку. Доволі дволикий вчинок з огляду на те, що всі вони декларують підтримку Олегу Сенцову. Благо, що організаторам МКФ «Молодість» не забракло мудрості та доброти й вони дали висловитися. Хоча журі фестивалю фільм таки проігнорувало. Втім це не головне – головне, що фільм створено й глядач його може побачити», – каже режисер.

Наразі В’ячеслав Бігун запрошує всіх небайдужих на безкоштовний кіноперегляд стрічки «Серце мами Ґонгадзе». Розклад сеансів можна подивитися на сторінці події у Фейсбуку.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.