Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Закарпаття під прицілом» представили у Рахові та Яремчі

Наступна презентація збірки відбудеться на факультеті журналістики Львівського національного університету, який закінчив автор

0 293
Журналістські книжки на Закарпатті є рідкісною подією, тому збірка публіцистики Олександра Гавроша «Закарпаття під прицілом» викликала значну цікавість.
Біля бібліотеки в Рахові
Біля бібліотеки в Рахові

Після успішних презентацій у Львові та Ужгороді книжку про «велику політику довкола маленького краю» презентували 26 липня у Рахові. Рахівська районна бібліотека виявилася затісною для всіх охочих поспілкуватися з автором. Позитивно оцінили книжку голова Рахівської міської ради Віктор Медвідь, заступник голови Рахівської районної ради Іван Копич та начальник відділу культури Рахівської РДА Володимир Шепета.

«Закарпаття під прицілом» представили у Рахові та Яремчі
Олександр Масляник, Олександр Гаврош та о. Василь Носа

Директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор зізнався, що прочитав книжку з великою цікавістю і впевнений, що вона викличе значний резонанс не тільки на Закарпатті. «Ми маємо відстоювати Україну у нашому краї так, як це робить О. Гаврош у своїх статтях», – наголосив доктор біологічних наук.

Парох Рахівської греко-католицької громади о. Василь Носа поставив ужгородського письменника та журналіста, за творчістю якого вже давно стежить, в когорту новітніх будителів Закарпаття – поруч з Павлом Чучкою, Любомиром Белеєм, Михайлом Тиводаром та іншими.

Краєзнавець Микола Ткач зауважив, що «Закарпаття під прицілом» розповідає про приховані процеси, які часто є непомітними для простого обивателя. І в цьому цінність видання, яке показує тильну сторону політики довкола Закарпаття за участю міжнародних гравців.

Олександр Гаврош, Василь Дряшкаба та Олександр Масляник
Олександр Гаврош, Василь Дряшкаба та Олександр Масляник

Депутат Закарпатської обласної ради чотирьох скликань, знаний лікар Василь Дряшкаба з великим завзяттям сприйняв нову книжку О. Гавроша. «Вона дає відповіді, чому неспокійно у нашому краї і хто влаштовує тут постійні провокації. Псевдорусинство, агресивні дії Будапешта, антиукраїнська політика «русского міра» спрямовані на розхитування ситуації на Закарпатті. Ми не маємо мовчати і вдавати, що нічого не відбувається. Гаврош написав правду, а за правду сердитися не можна. Попереджений – значить озброєний».

Наступного дня видавець Олександр Масляник разом з автором представили книжку на ХХV Міжнародному гуцульському фестивалі у Яремчі. В Музеї етнографії та екології Карпатського краю в Яремче зійшовся цвіт гуцульської еліти з різних куточків України та з-за кордону. Книжку закарпатського журналіста сприйняли надзвичайно прихильно. Дивувалися з антинаукової позиції неорусинського ідеолога Пола Магочі, який гуцулів Ясіня зараховує до одного слов’янського «народу», а гуцулів сусіднього Яремче – вже до іншого. Як і в Рахові, книжки для всіх не вистачило.

Голова Івано-франківської організації Національної спілки письменників України Євген Баран назвав Олександра Гавроша найсвідомішим українцем серед літераторів Закарпаття, а голова Львівської письменницької організації Ігор Гургула відзначив високий рівень його публіцистики.

Мирослав Лазарук, Михайло Трайста, Ігор Гургула, Олександр Масляник та Олександр Гаврош. Після презентації в Яремче
Мирослав Лазарук, Михайло Трайста, Ігор Гургула, Олександр Масляник та Олександр Гаврош. Після презентації в Яремче

Олександр Гаврош закликав до більшої наполегливості у боротьбі з проявами сепаратизму в Україні: «П’ятий рік триває гібридна війна. Не будьмо корисними ідіотами, яких використовує ворог для розхитування ситуації під різними проявами. Завжди думаймо, кому це вигідно. Звідти і беруть початки антиукраїнських дій. У нас не має іншого виходу, як перемогти». Наступна презентація запланована на факультеті журналістики Львівського національного університету, який закінчив і автор, і видавець.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.