Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатів

Свої роботи представили ті, хто справді зацікавлений у такого роду дослідженнях і готовий й надалі працювати над ромською проблематикою

0 244
Останнього дня весни на факультеті суспільних наук відбувся перший урочистий відкритий захист робіт студентів – слухачів інтегрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ».

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатівЦьогорічний проект почав функціонувати в нашому виші торік 1 жовтня, регулярно відбувалися лекції для студентів ФСН. Головною метою програми є ознайомлення з особливостями різних аспектів життя ромського населення України та світу.

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатів
Мирослава Лендьел

Перший такий захід в історії вищої освіти Закарпаття розпочала проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел: «Цей проект має велику передісторію. Довго розроблялася програма, адже йдеться про дуже серйозні речі, які потребують твердого підґрунтя. Над кожним курсом, лекцією, темою виконана чимала робота великої кількості людей, які є фахівцями в цій сфері. При виборі факультету, на якому варто започатковувати «Ромські студії», не виникало жодних вагань. Саме тут навчаються студенти, які активно діють у суспільстві, цікавляться проблематикою соціального, політичного, культурного розвитку нашого краю. Варто відзначити, що свого часу ФСН закінчив Мирослав Горват, а також те, що нині тут викладає Михайло Зан, який ґрунтовно досліджує етнополітичні процеси».

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатів
Юрій Остапець

Відтак слово мав декан факультету Юрій Остапець, який зізнався, що виконання такої програми саме на ФСН, без сумніву, радує і викликає гордість за прогресування студентів. Представляли роботи тільки ті, хто й справді зацікавлений у такого роду дослідженнях, хто готовий і надалі працювати над ромською проблематикою. Пан Юрій висловив подяку тим, хто працював над сертифікатними роботами, а також усім, хто зробив вагомий внесок у створення та організацію програми.

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатів
Євгенія Навроцька

Медіаексперт з ромської проблематики Євгенія Навроцька була серед організаторів «Ромських студій в УжНУ», саме вона стала рушійною силою програми. «Ромська проблема, на жаль, тільки зростає через міграційні потоки ромів, демографічний вибух, а залишати її без вирішення не можна, потрібно шукати можливі розв’язки цього важливого питання. Упевнена, що наші старання і вся виконана робота для досліджень у майбутньому дасть плоди», – з ентузіазмом та захопленням розповідає про напрацювання пані Євгенія.

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатів
Олександр Білак

Депутат міської ради Мирослав Горват зауважив, що за нетривалий період часу вдалося зробити великий крок уперед. Пройшовши довгий і тернистий шлях, вдалося привернути увагу до проблем ромського населення, а це вже неабиякий прогрес.

На заході також був присутній заступник міського голови Ужгородської міської ради Олександр Білак, який, прослухавши доповіді студентів, зауважив, що потенціал у доповідачів є і його потрібно розвивати, а також запропонував співпрацю дослідникам з різними відділами міської ради.

Приєдналися до сказаного, наголосили на важливості події й побажали успіху присутнім директор Науково-дослідного інституту політичної регіоналістики професор Маріан Токар, в.о. завідувача кафедри політології і державного управління професор Микола Вегеш та заступник декана Михайло Зан.

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатівПредставляли сертифікатні роботи 11 студентів спеціальностей «Політологія», «Філософія», «Соціальна робота», а також аспірант кафедри політології і державного управління. Тематика в загальному охоплювала життя ромського населення, кожен досліджував різні аспекти та особливості. Фоторепортажі ромських поселень в Ужгороді, Сваляві, Хусті, «Геноцид ромів під час Другої світової війни: фоторепортаж музею в Освенцимі», «Фоторепортаж виставки ромського художника Тиберія Йонаша», «Соціальне життя ромів с. Холмок», «Пізнавальні екскурсії в контексті соціальної роботи з ромськими дітьми м. Ужгород», «Соціальна незахищеність ромських дітей-інвалідів», «10 цікавих фактів про ромів», «Локальна ідентичність та міжетнічна взаємодія ромів Південної Бессарабії (Одещини)», «Ромські студії в УжНУ: студентські рефлекції», «Талановиті роми: танці і музика» – саме над такими темами працювали студенти – слухачі програми.

Програму «Ромські студії в УжНУ» завершили врученням сертифікатівПочесну місію вручити сертифікати надали Мирославу Горвату та Михайлу Зану. Студенти радо спілкувалися з наставниками, а насамкінець зробили спільне фото.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.