Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Журналістів та PR-ників нашого вишу залучили до обговорення ромської проблематики в ЗМІ

У прес-клуб молодого журналіста «Медіаперспективи» завітали учасники ромських студій в УжНУ: медіаексперт Євгенія Навроцька, депутат міськради Мирослав Горват та заступник декана ФСН з наукової роботи Михайло Зан

0 368
12 жовтня у прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» відбулася зустріч, на якій обговорювали  висвітлення ромської тематики в засобах масової інформації.
Журналістів та PR-ників нашого вишу залучили до обговорення ромської проблематики в ЗМІ
Мирослав Горват

Розпочав засідання голова прес-клубу Володимир Тарасюк, який наголосив на актуальності теми зустрічі. Відтак представив гостей – учасників ромських студій в УжНУ: медіаексперта з ромської проблематики Євгенію Навроцьку, депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата та заступника декана ФСН з наукової роботи Михайла Зана.

Мирослав Горват розповів присутнім, що на Закарпатті, за різними даними, проживає понад 60 тисяч ромів. Відтак коротко описав культурні традиції, звичаї цієї нацменшини. Депутат за допомогою презентації продемонстрував різні приклади публікацій на ромську тематику в місцевих ЗМІ та соцмережах. На жаль, нерідко журналісти підбурюють своїх читачів проти ромського населення нехтуючи етичними нормами.

Журналістів та PR-ників нашого вишу залучили до обговорення ромської проблематики в ЗМІ
Михайло Зан

Михайло Зан, своєю чергою, розповів, що в УжНУ сертифікуються ромські студії. Всяк охочий може записатися на таке навчання, а після закінчення отримати сертифікат. Програма сприятиме ромській молоді в здобутті освіти на університетському рівні.

Гості розказували також про відеопрограму «Романо джівіпен», яка має культурно-просвітницький характер, розповідає про історію й життя ромського народу.

Не оминули увагою й сайт «Чачіпен». Пані Євгенія Навроцька наголосила на некоректності вживання у ЗМІ слова «циган», яке роми сприймають за образливе –професійний журналіст повинен застосовувати у текстах лексеми без негативного акценту.

На завершення пані Євгенія процитувала вірш «Моя Україна». Відтак гості побажали студентам бути хорошими журналістами, не сприяти розпалюванню міжетнічної ворожнечі, максимально прагнути до об’єктивності, бо лише та можна стати справжніми професіоналами. А Володимир Тарасюк подякував за те, що відгукнулися на запрошення.

Ольга Богославська
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.