Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Журналісти «Громадського радіо» влаштували для ужгородців безкоштовну лекцію

Ішлося про джерела інформації, толерантну журналістику та права людини

0 114
12 липня в ужгородському освітньому хабі «SmartPoint» відбулася лекція-зустріч із представниками «Громадського радіо». Кореспонденти провели для місцевих журналістів два безплатні тренінги, що стосувалися окремих тем їхньої роботи на радіо.
Журналісти «Громадського радіо» влаштували для ужгородців безкоштовну лекцію
Григорій Пирлик та Вікторія Єрмолаєва

Представники цього медіа зустрілися з ужгородцями у рамках усеукраїнського проекту «Громадське радіо в твоєму місті!». За цією програмою журналісти мандрують регіонами країни, знайомляться зі своїми слухачами та надають можливість місцевим активістам, представникам влади й лідерам думок бути почутими.

Познайомитися зі своєю найзахіднішою аудиторією приїхали автор та ведучий програм «Київ-Донбас» та «Хроніки Донбасу» Григорій Пирлик та редакторка згаданого радіо й сайту «Повага. Кампанія проти сексизму в українських ЗМІ та політиці» Вікторія Єрмолаєва. Вони по черзі виступили перед присутніми з власними темами тренінгів. Представила аудиторії гостей кореспондентка «Громадського радіо» на Закарпатті Ольга Павлова.

Лекція Григорія стосувалася джерел інформації, якими журналіст може користуватися під час підготовки матеріалу. Спочатку лектор розповів, як потрапив на радіо, почавши свою роботу від розшифрування інтерв’ю до нинішньої посади одного з редакторів новинної служби. Основним меседжем його виступу стало те, що чимало інформації сьогодні перебуває просто на поверхні. Так, медійники можуть вільно користуватися даними найрізноманітніших реєстрів: юридичних та фізичних осіб, адвокатів, політичних партій, громадських формувань тощо. Лектор також навів приклади кількох публікацій у ЗМІ, у яких були висвітлені телефонні номери представників влади, що досі залишаються актуальними.

Журналісти «Громадського радіо» влаштували для ужгородців безкоштовну лекціюСправжню хвилю реакцій викликав виступ наступної гості. Темою тренінгу Вікторії стала толерантна журналістика та права людини. У своїй промові дівчина з’ясувала значення дискримінації, продемонструвала, як часто різноманітні її вияви трапляються в заголовках медіа та чим шкідливі узагальнення у текстах працівників ЗМІ.

Чимало запитань у слухачів викликала проблема дискримінації за національністю. Це питання виявилося знайомим для присутніх, адже серед них опинилися й автори, які свого часу були звинувачені в дискримінації, й такі, що були дискриміновані та намагалися боротися з упередженнями. У свою чергу, Вікторія поділилася з аудиторією переліком медіа, які висвітлюють порушені проблеми та допомагають українським споживачам інформації краще зорієнтуватися в цих питаннях.

Найактивніші учасники зустрічі, що ставили радіожурналістам запитання, отримали у подарунок сувеніри на згадку. Лектори також подякували всім слухачам за присутність та увагу до проблем, про які йшлося на заході. Завершили ж зустріч спільною світлиною.

Антоніна Чундак,
фото Ольги Павлової
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.