Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовою

0 389
Попри побутові проблеми, про які ми розповідали, життя у виші тривало і було різноманітним. Уждівці активно співпрацювали із закордонними вишами, відкрили музей, трудилися на будівництвах, захищали дисертації та навіть готували кадри для Московської Олімпіади 1980 року.

УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовоюУжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовою Пізнавальним для студентів був клуб цікавих подорожей «По країнах і континентах», що розпочав свою роботу ще в кінці 70-х років. Функціонував він на істфаці. Особливістю клубу було те, що сюди запрошували викладачів, письменників, артистів, які побували за кордоном. Так, у «Закарпатській правді» за січень 1980 рік з’являється замітка про те, що на засідання клубу запросила доцента хімічного факультету Ю.Ю. Цмура, який працював в одному з вузів Алжиру. Гість поділився враженнями від поїздок по країні, показував кольорові слайди з життя студентства та молоді.

Долучився УжДУ і до проведення Московської Олімпіади 1980 року. У «Закарпатці» того року друкують повідомлення про те, що університет готує спеціалістів для чехословацьких та угорських олімпійських груп. Всього на курсах було 180 слухачів. Заняття проводилися у два семестри двічі на тиждень. Проводили заняття професори П.П. Чучка,.Л М. Лизанець, доценти І.І. Фекета, Л.К. Горват та ін. Від перекладачів-гідів вимагали не лише знання мови, вони мусіли бути «політично грамотними, мати бодай мінімум спортивних знань».

Були і технічні новації, зокрема 1982 року в УжНУ розпочав роботу університетський телецентр, за допомогою якого вже проводилася трансляція письмових вступних іспитів.
УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовоюУ середині 1984 року з ініціативи парткому та ректорату був створений Музей історії університету. Експонати відтворювали період створення і шлях розвитку першого в історії краю вищого навчального закладу, наочно демонстрували досягнення вишу за весь період розвитку. Про вже кілька місячну роботу підрозділу у “Закарпатку” у січні 1985 р. написав кандидат іст. наук В . Драгун.

Також у червні цього ж року відбулася Всесоюзна нарада-семінар фізиків, яку організував УжДУ. У її роботі взяли участь провідні вчені Москви, Ленінграда, Києва, Ташкента, Мінська, Томська, Харкова, Донецька та інших міст – спеціалісти з більш ніж 60 науково-дослідних інститутів, вишів і промислових підприємств.

Продовжувалося співробітництво УжДУ з Кошіцьким державним університетом. Про що свідчить стаття «Співробітництво братніх університетів» професора Ужгородського університету О. Кишка, де він написав: «Представники професорсько-викладацького складу УжДУ не раз корситувалися гостинністю своїх словацьких колег. <…> Прикладом плодотворності наших зв’язків може служити виданий у ЧССР підручник із загальної патологічної фізіології, авторами якого є доценти УжДУ і Кошіцького університету». Загалом відповідно до договору про співпрацю між двома вишами систематично здійснювався обмін делегаціями викладачів і студентів. Групи радянських студентів щороку проходили літню практику на базі університету ім. Шафарика, брали активну участь у міжнародних будівельних загонах. З такою ж метою словацькі студенти приїжджали у Радянський Союз.

УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовоюСтудентське життя тих років збагачував інтернаціональний клуб «Мир», у рамках якого відбувалися зустрічі із закордонними гостями. На зимові канікули на «Скалку» приїжджали студенти зі всього СРСР. На базі відпочинку влаштовували вечори дружби, концерти.

УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовою

Також у студентів після 2-го навчального семестру починався третій трудовий. У 85 році, як повідомила «Закарпатка», на студентів у трудовому семестрі чекало будівництво Палацу піонерів, вузівської двоповерхової їдальні, елеватора у селі Страбичово. Учасники будівельних загонів «Закарпаття» та «Прогрес» поїхали на роботу у район газових родовищ Тюменської області. Інші трудилися на берегівському і хустському цегельних заводах. Всього було сформовано 15 загонів, які складалися із 420 студентів.

80-ті були для УжДУ «врожайні» на нових докторів наук. У лютневому номері «Закарпатки» 1985 року з’являється повідомлення про те, що старший науковий працівник університету І.С. Алєксахін захистив докторську десертацію у Ленінградському фізико-технічному інституті ім. ак. А.Ф. Йоффе. Цікаво, що захищали тоді дисертації не лише в СРСР. Наприклад, філолог М.І. Зимомря захистив докторську при Берлінському університеті. Всього на науковій і педагогічній роботі в УжДУ у 1985 році було 42 доктори і 446 кандидатів наук.

УжДУ-вісімдесятник: між застоєм і перебудовоюВзагалі 1985 рік для університету був ювілейним – готувалися до святкування 40-річчя вишу. На сторінках «Закарпатської правди» за жовтень 1985 року надрукували статтю тодішнього ректора В. Лендьєла, де він розповідає, як виріс університет за весь період свого існування: «Нині в університеті функціонує 11 кафедр. <…> Зараз у нас навчається 9 500 студентів 120 аспірантів. Науково-педагогічну роботу ведуть 560 викладачів і 400 співробітників науково-дослідного сектора, виконують фундаментальні прикладні дослідження на суму понад 5 млн карбованців щорічно. Функціонують 2 проблемні та одна галузева науково-дослідна лабораторії, діє СКТБ «Квант» з півторамільйонним обсягом наукових робіт». Зазначає, що характерною рисою наукової діяльності за останні 15 років було зміцнення зв’язку з виробництвом: «Вартість робіт, виконаних за тематикою госпдоговорів з часу їх ведення, становить 5 млн карбованців. З цей час наші науковці отримали понад 130 авторських свідоцтв». Розповідає співпрацю з іншими вишами, про науковців УжДУ та матеріально-технічне забезпечення, серед якого виділяє створення установки для прискорення іонів, синтез нових напівпровідникових матеріалів, створення загальнослов’янського діалектологічного атласу та ін. Дізнаємося, що студенти, крім навчання, займаються у художній самодіяльності: в університеті діють студентські театри, вокально-інструментальні ансамблі, хорові та танцювальні колективи. До слова, студентському ансамблю пісні і танцю «Шовкова косиця» 1981 р. було присвоєно звання народного.

Також В. Лендєл зазначає: «В XI п’ятирічці побудовано котельню та блок потокових аудиторій на 1000   посадкових місць (тобто блок «Б» таки здали в експлуатацію – прим. Авт.). Розпочалося будівництво їдальні, яке завершиться 1986 року. На жаль будівельники не спроможні освоювати виділені кошти, тому будівництво йде дещо сповільненими темпами».

І ділиться планами на майбутнє: «В XII п’ятирічці почнеться будівництво нового ботанічного саду і спорткомплексу, буде побудовано ще один гуртожиток, удосконалиться аудиторна база та обладнання».

Попереду була п’ятирічка, за яку мали здійснити заплановане.

(Далі буде)

Галина Кришінець, Василь Путрашик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.