Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували фільм про спортивну кар’єру визначного закарпатського футболіста Томаша Пфайфера

Сценаристом стрічки став доцент кафедри журналістики УжНУ, редактор університетської газети «Погляд» та спортивний тележурналіст Володимир Тарасюк

0 138
Володимир Тарасюк та Томаш Пфайфер
Володимир Тарасюк та Томаш Пфайфер
27 вересня у читальній залі Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету відбулася презентація документального фільму «Пас у третє тисячоліття». Сценарій до фільму написав доцент кафедри журналістики УжНУ, редактор університетської газети «Погляд» та спортивний тележурналіст Володимир Тарасюк.

Сюжет кінострічки – це історія спортивної кар’єри відомого закарпатського футболіста, майстра спорту та арбітра Всесоюзної категорії  Томаша Пфайфера. Фільм знято до 80-річчя спортсмена. Ювіляр був особисто присутній на презентації.

Колись пан Томаш грав у складі команд «Верховина» (Ужгород), «СКА» (Львів) та «Авангард» (Тернопіль). Після 11 років професійних виступів  видатного футболіста запросили працювати тренером, потім  директором спортивної школи, а згодом – судити футбольні матчі. Арбітром Томаш Пфайфер пропрацював 16 років.

За всю свою спортивну кар’єру забив 50 голів. А починалося все з невеличкої галявини Лиса гора в Ужгороді, де не було нормальних воріт, а грати доводилося босоніж… У фільмі представлені архівні фото- та відеоматеріали, які дають можливість зануритись у світ футболу минулого сторіччя та порівняти його з сучасною грою.
В УжНУ презентували фільм про спортивну кар'єру визначного закарпатського футболіста Томаша Пфайфера

Юрій Бідзіля
Юрій Бідзіля

Автори кінострічки зізнаються, що зіткнулися з багатьма проблемами під час її створення. Головного героя – Томаша Пфайфера – не могли вмовити на зйомку цілих 10 років. Ідея фільму зародилася ще до 70-річного ювілею спортсмена. Також погляди режисера й сценариста на сюжет і зйомку були різні, тож працювалося важко. «У кожного було своє творче бачення, але врешті ми ці різні бачення звели до спільного. Не все втілили, що хотіли. Бракувало архівних кадрів і часу. Але раді, що у нас все-таки вийшло», – ділиться враженнями сценарист фільму Володимир Тарасюк.

Кінострічка вийшла так званим фільмом без слів: тут нема закадрового начитування, мінімальне втручання журналіста, свою історію пан Томаш розповідає сам, є коментарі його учнів, друзів, колег.

На презентації була присутня частина знімальної групи, учні знаменитого футболіста, представники влади, колеги по м’ячу, студенти. Після перегляду фільму відбулося обговорення, де кожен міг поділитися враженнями й поставити питання знімальній групі чи головному герою стрічки.

«На Закарпатті традиція спорту дуже давня. Наші футболісти завжди потрапляли у відомі команди, багато хто грав за «Динамо» (Київ). Важливо закарбовувати величні постаті не такого вже й далекого минулого в пам’яті молодого покоління», – прокоментував стрічку присутній на перегляді декан філологічного факультету Юрій Бідзіля.

Насамкінець присутні вітали ювіляра та бажали йому довгих років життя.

Анастасія Лабик,
студентка відділення журналістики УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.