Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відбулася завершальна конференція проєкту «Партнерство для геномних досліджень в Україні та Румунії»

Під час заходу були представлені результати досліджень геному 150 закарпатців та 150 румунів із регіонів Сату Маре та Байя Маре

0 443
Нещодавно на базі Ужгородського університету відбулася завершальна конференція проєкту «Партнерство для геномних досліджень в Україні та Румунії» (UA-RO GENOME № 2SOFT/1.2/48), який виконувався та фінансувався у рамках Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014–2020.

Під час заходу були представлені результати досліджень геному 150 закарпатців та 150 румунів із регіонів Сату Маре та Байя Маре.

Зокрема, було проаналізовано походження, поширеність медично значущих та адаптаційних мутацій, як-от алелі лактазної персистенції. Особливу увагу приділили об’ємному комп’ютерному аналізу даних геному. Як запрошені спікери під час форуму виступали українські лікарі-генетики, неврологи, ембріологи з доповідями про успіхи геномної науки у їх сферах діяльності.

Також були представлені роботи закордонних учених, зокрема про проєкт «Геноми Катару» (проф. Хуан Родрігес, медична школа Вейл Корнел, Нью-Йорк), геномні «пустелі» і важливість поширення геномних даних (проф. Сергій Мангул, Університет Південної Каліфорнії), геноміку у вивченні нових факторів згортання крові (проф. Валанс Вашингтон, Оклендський університет, США), а також академік Національної академії наук США Стів О’Брайн про сумнозвісний проєкт геном росії, закритий КГБ.

Загалом участь у конференції взяло понад 120 учасників із різних країн світу.

За інформацією біологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.