Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Завдання поліції – не карати, а допомагати, – кажуть чеські й ужгородські експерти

За круглим столом в УжНУ обговорили актуальні питання взаємин суспільства і нової поліції та шляхи подолання труднощів

0 754
Завдання поліції – не карати, а допомагати, – кажуть чеські й ужгородські експерти
Завдання поліції – не карати, а допомагати, – кажуть чеські й ужгородські експерти
11 жовтня за круглим столом зали вченої ради УжНУ розпочалася серія публічних заходів про роль громадянського суспільства в діяльності поліції, влаштована за сприяння уряду Чеської Республіки з ініціативи ГО «Громадський конвент», Празького інституту безпекових досліджень, Ужгородського національного університету, Центру стратегічного партнерства та Управління патрульної поліції Ужгорода й Мукачева. Модератором зустрічі виступив представник «Громадського конвенту» Павло Гомонай.

Відкрив зустріч активіст названого об’єднання Юрій Світлик, який подякував партнерам та анонсував учасникам зібрання триденну програму проекту.

Від імені університету виступила проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел: «УжНУ стоїть біля витоків створення нової поліції, адже патрульні мали тут заняття, чимало наших викладачів-психологів, соціологів, юристів працювали з майбутніми патрульними. Багато випускників, навіть співробітників університету, пройшли відбір у НП. Тому ми також відповідальні за спільне «дітище», відчуваємо: реформований орган потребує суспільної підтримки».

Завдання поліції – не карати, а допомагати, – кажуть чеські й ужгородські експерти

Петр Пойман

Присутніх привітав і консультант реформи нової поліції з Чехії, представник Празького інституту безпекових досліджень Петр Пойман, команда котрого діє в Україні з 2014 року й допомагає подолати проблеми неурядових організацій. Закарпатська область, як близький сусід Чехії, викликала особливе зацікавлення.

За круглим столом обговорили актуальні проблеми сучасного суспільства й шляхи їх вирішення. Чеський інспектор Соня Свободова, яка має досвід роботи близько 15 років, ділилася досвідом запобігання злочинності через проекти, що стосувалися співпраці з різними верствами її співвітчизників. Для жінок, до прикладу, створили брошури з планом дій при проявах домашнього насилля, для дітей – виготовили іграшки, аби подружитись і навчати порядку змалку.

Завдання поліції – не карати, а допомагати, – кажуть чеські й ужгородські експерти

Юрій Марценишин

Про здобутки й труднощі в роботі закарпатських поліцейських розповів очільник УПП Ужгорода та Мукачева Юрій Марценишин. Керівник зауважив, що досвід чеських колег здатен допомогти у розв’язанні наших проблем, і додав: новостворений орган потребує підтримки з боку цивільних осіб. На цьому наголошував і член фундації «Відкрите суспільство» (ЧР) Андрій Скалнік у доповіді «Співпраця громадськості та поліції».

Також під час зустрічі розглянули позицію поліції щодо спроби рейдерського захоплення мовної школи ЛІК в Ужгороді (місцевий активіст Сергій Тяско); кооперацію державних і громадських організації для подолання торгівлі людьми.

Круглий стіл завершився підбиттям підсумків роботи першого дня. Висновкували, що поліція – не каральний орган, а орган допомоги, існування якого є повноцінним лише за умови налагодження довірливих стосунків із суспільством.

Ольга Брайлян
для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.