Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інформатики УжНУ вийшли до фіналу Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування!

Постійні високі результати наших програмістів свідчать, що Ужгородський університет належить до когорти топових вишів України, які готують IT‑фахівців

0 3 429
Інформатики УжНУ вийшли до фіналу Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування!
Інформатики УжНУ вийшли до фіналу Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування!
У ці вихідні чотири команди Ужгородського університету взяли участь у півфіналі Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування серед студентів вишів Південно-Східної Європи. Наші хлопці досягли приголомшливих результатів: команда UzhNU_Magical_Pony виборола друге місце серед 91 команди-учасниці й здобула путівку до світового фіналу, який відбудеться 20–25 травня 2017 року в штаті Південна Дакота (США).

Цьому досягненню наших олімпіадників, до слова, передував ще один успіх: на Чемпіонаті Угорщини з алгоритмічного програмування, у якому брало участь 38 команд, команди УжНУ посіли відповідно 1-е, 2-е, 4-е, 8-е та 9-е місця!

Пропонуємо ТОП-7 фактів про участь ужнівців у Чемпіонаті.

Що це за змагання?

Першість світу з програмування АСМ-ІСРС – це найбільш масова всесвітня студентська олімпіада, у відбірних змаганнях якої бере участь понад 300 тисяч команд із 10000 університетів у 120 країнах світу.

Під час змагань студенти мають створити оптимальні алгоритми для розв’язання поставлених завдань, написати код програми, а для цього потрібні не тільки глибокі знання з програмування, обчислювальної математики, статистики, теорії ймовірностей, штучного інтелекту та інших наук, а й максимальна зосередженість та організованість, адже задачі треба розв’язати впродовж обмеженого часу (тривалість змагань – 5 годин) і лише на одному компʼютері.

Інформатики УжНУ вийшли до фіналу Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування!

Під час змагання

Де відбувався чемпіонат?

Півфінал для країн Південно-Східної Європи тривав паралельно на двох майданчиках: у Вінницькому національному технічному університеті та Бухарестській політехніці (Румунія).

За змаганнями можна було спостерігати онлайн. Насправді цей чемпіонат досить видовищний, адже за кожну розв’язану задачу команди отримують повітряні кульки. Ті, хто в Ужгороді дивився онлайн-трансляцію і стежив за змінами в турнірній таблиці, кажуть, що адреналіну було не менше, ніж під час матчів чемпіонату світу з футболу! ☺

Скільки команд брали участь у півфінальних змаганнях Південно-Східної Європи? Представників яких країн випередили студенти УжНУ?

За можливість вийти до світового фіналу змагалася 91 команда. Ужгородські студенти на цих змаганнях виявилися сильнішими за колег із таких країн, як Албанія, Болгарія, Боснія і Герцеговіна, Греція, Македонія, Молдова, Румунія, Сербія, Туреччина, Чорногорія.

Який склад ужнівських команд?

Ужгородський університет представили чотири команди, у кожній із яких було по троє учасників.

Команда

Місце

1.

команда UzhNU_Magical_Pony у складі

Єгора Бобика (IIІ курс, ф-т інформаційних технологій)

Сергія Нагіна (V курс, ф-т інформаційних технологій)

Тараса Новохацького (ІII курс, ф-т інформаційних технологій)

2

2.

команда UzhNU_Brainiacs у складі

Сергія Оришича (ІV курс, ф-т інформаційних технологій)

Романа Мельника (VI курс, математичний ф-т)

Романа Рубаненка (ІIІ курс, ф-т інформаційних технологій)

11

3.

команда UzhNU_Eagles у складі

Владислава Єрмакова (IIІ курс, ф-т інформаційних технологій)

Анатолія Потапчука (IV курс, ф-т інформаційних технологій)

Романа Безмена (V курс, ф-т інформаційних технологій)

31

4.

команда UzhNU_Apriori у складі

Романа Деркача (IIІ курс, ф-т інформаційних технологій)

Дениса Стратонова (IV курс, ф-т інформаційних технологій)

Олексія Рубана (V курс, ф-т інформаційних технологій)

44

Хто підтримував команди УжНУ на етапі підготовки і проведення змагань?

Ця перемога – не випадковість, до неї ужгородські інформатики йшли багато років. Кожен із учасників наших команд програмує ще зі шкільних років. В УжНУ студенти систематично тренуються під керівництвом Олександра Міци – завідувача кафедри інформаційних управляючих систем та технологій.

Фірма ABTO Software надала сучасні комп’ютери, на яких наші олімпіадники тренувалися при підготовці до цих змагань.

Також наших хлопців активно підтримує керівництво університету та ректор Володимир Смоланка.

Інформатики УжНУ вийшли до фіналу Чемпіонату світу з алгоритмічного програмування!

UzhNU_Magical_Pony радіють перемозі

Що ці результати означають для УжНУ?

Представники УжНУ, які вже не вперше здобувають титул призерів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, підтвердили, що наші програмісти – одні з найсильніших у світі.

Постійні високі результати студентів факультету інформаційних технологій на змаганнях такого рівня свідчать, що Ужгородський університет належить до когорти топових вишів України, які готують IT‑фахівців.

Що ці результати означають для Закарпаття?

В області функціонує вищий навчальний заклад з європейським рівнем освіти! Тож абітурієнти не тільки з нашого краю, а й з інших регіонів України, замість того, щоб їхати вчитися за кордон, можуть сміливо вступати до УжНУ, де здобудуть якісні знання. Зауважимо, що студенти та викладачі факультету інформаційних технологій (доц. Олександр Міца, студент IV курсу Сергій Оришич, п’ятикурсник Сергій Нагін) активно займаються зі школярами 9–11 класів з метою підготовки їх до олімпіад з інформатики.

Вітаємо всіх членів нашої олімпіадної спільноти та бажаємо команді UzhNU_Magical_Pony досягти найвищих результатів у фіналі Чемпіонату світу у США!

За інформацією завідувача кафедри інформатики та
фізико-математичних дисциплін, доцента О.Г. Лавера
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.