Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про гібридну війну проти Карпатської України студентам і викладачам філфаку розповідав учасник фестивалю «Історія.UA»

Також старший науковий співробітник Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» Олександр Пагіря взяв участь в офіційному відкритті фестивалю «Історія.UA» у Закарпатській ОДА

0 257
Без минулого немає сучасного і майбутнього, адже знання історії, її правильна інтерпретація застерігає нас від повторення помилок.
Олександр Пагіря
Олександр Пагіря

22 березня на філологічному факультеті відбулася лекція кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Львівського Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» Олександра Пагірі на тему «Гібридна війна проти Карпатської України (1938–1939)».

Розпочав лектор із роз’яснення терміна. Гібридна війна – це неоголошена війна з поєднанням різних типів і способів ведення боротьби, яка застосовується для досягнення спільних цілей. Невід’ємними компонентами такої війни є військовослужбовці, військова техніка, нерегулярні військові формування, а також інформаційна війна, економічна блокада.

Відтак Олександр Пагіря наводив докази застосування гібридної війни проти Карпатської України з боку угорців і поляків. Способи ведення такої війни включали присутність військових (причому це могли бути поляки у чеській уніформі), економічні обмеження (оскільки Карпатську Україну позбавили залізничного шляху), інформаційну війну (неправдиві радіоповідомлення, які поширювали радіостанції Угорщини і Польщі). Ще одним прикладом застосування гібридної війни є Судетська криза (березень 1938 р.), коли майже без застосування збройних сил нацистська Німеччина почала диверсійні акції на території Судетів.

Про гібридну війну проти Карпатської України студентам і викладачам філфаку розповідав учасник фестивалю «Історія.UA»«Наприкінці 1938 року за дорученням польського військового керівництва до Ужгорода та Мукачева були направлені групи військових у цивільному для вивчення маршрутів майбутнього переходу польських «добровольців», які мали знищувати об’єкти інфраструктури та сіяти страх. Завданням спільної диверсійної операції було дестабілізувати суспільно-політичне та військове становище на Закарпатті, підірвати позиції чехословацької адміністрації та автономного уряду, досягти його міжнародної ізоляції, викликати повстання місцевого населення і таким чином створити передумови для його анексії та відновлення Угорщиною свого тисячолітнього кордону», – розповів Олександр Пагіря. Історик провів паралелі з гібридною війною у сучасній Україні і з сумом констатував, що за способами ведення вона дуже нагадує війну проти Карпатської України 80 років тому.

Ярослав Галас, Володимир В'ятрович, Олександр Пагіря та Олег Куцин
Ярослав Галас, Володимир В’ятрович, Олександр Пагіря та Олег Куцин

Після лекції для студентів вже у Закарпатській ОДА відбулося офіційне відкриття фестивалю «Історія.UA». Урочисто вітали присутніх заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, комбат «Карпатської Січі» Олег Куцин та власне кандидат історичних наук Олександр Пагіря.

Як відзначили організатори, завдання фестивалю – ділитися досвідом представлення минулого. Розпочали фест із фотодокументальної виставки «Наша Земля проголошує, що вона була, є й хоче бути українська». За словами Олександра Пагірі, одна з головних ідей виставки – тема соборності, історичні передумови становлення Карпатської України та дальша доля її героїв.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.