Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому

0 3 438
Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому
Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому
«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців», – ці слова Олександра Довженка стали для студентів I курсу факультету історії і міжнародних відносин своєрідним кредо. Здобуті на лекціях знання про минуле рідного краю вони поглиблювали під час нещодавньої екскурсії до Середнього.

Вивчаючи нормативний курс «Археологія України», майбутні історики дізнаються про цікаві факти минулого нашої держави в цілому та рідного краю зокрема. Але яка ж історія без джерел?

Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому

Днями з ініціативи викладача археології, доцента Ігоря Прохненка група першокурсників вирушила до селища Середнього на відвідини історичних підвалів XVI ст. та руїн славнозвісного замку тамплієрів.

Прибувши на місце, одразу рушили до підвалів. Студентів люб’язно зустріли працівники закладу «Леанка», а екскурсовод пані Лариса влаштувала захопливі оглядини нескінченних тунелів підземелля та розповіла історію появи й функціонування нинішніх пивниць. Зведені у XVI ст. з ініціативи національного героя Угорщини Іштвана Добо, вони слугували оборонними спорудами й залишалися такими аж до XVIII ст., коли їх уже в більш спокійні часи перетворили на винні сховища.

Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому

Середнянські вина мали велику популярність у Європі. За словами екскурсовода, їх часто замовляли до царського двору Петра I. Підвали можна назвати маленьким містом – підземним лабіринтом. Студентів вразила кількість і місткість дубових діжок (найбільші з них вміщують близько 2000 л).

Після пізнавальної екскурсії лабіринтами підземель та збагачення інформацією про їх історію, першокурсники прослухали й лекцію про найкращі вина Закарпаття.

Оглянувши підвали й народну архітектуру селища, подалися до Середнянського замку, який помилково вважають зведеним у XIII ст. лицарями ордену тамплієрів.

Історики-першокурсники торкалися минулого в Середньому

Викладач кафедри історії стародавнього світу та середніх віків, доцент Ігор Прохненко зауважив, спираючись на думку зарубіжних експертів і матеріали власних напрацювань, що ймовірною датою спорудження фортеці є XVI ст. Замок має характерні риси ренесансного стилю, а аналіз будівельного каменю і письмових джерел дають змогу цілковито заперечити історію про перебування тут лицарів-тамплієрів. Утім студенти охоче фотографували руїни донжону.

Додому група поверталася приємно враженою від цікавої екскурсії, сподіваючись повернутися в Середнянський замок під час археологічної практики.

За інформацією Петра Шека,
студента факультету історії та міжнародних відносин
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.