Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Завдяки новаціям у системі спеціальностей український філолог стає універсальним фахівцем

Про нове в україністиці філфаку УжНУ говорили зі школярами під час профорієнтаційної поїздки викладачі кафедри літератури

0 1 119

Завдяки новаціям у системі спеціальностей український філолог стає універсальним фахівцем

Викладачі філологічного факультету, зокрема завідувач кафедри української літератури професор Валентина Барчан та доценти цього ж підрозділу Евеліна Балла і Марія Козак разом зі своїми вихованцями (Мариною Біланчук, Яною Процюк, Веронікою Кокоткіною та Мариною Куштан) з профорієнтаційною метою відвідали школи на Перечинщині (в Дубриничах), Великоберезнянщині (загальноосвітні заклади Великого Березного) та Міжгірщині (в Пилипці та самому райцентрі). Заходи відбулися в рамках святкування Дня української писемності та мови.
Завдяки новаціям у системі спеціальностей український філолог стає універсальним фахівцем
Валентина Барчан

Гасло цієї поїздки можна сформулювати так: «Український філолог – універсальний фахівець!». Щоб це довести, представники УжНУ розповідали школярам про новації в системі спеціальностей.

Так, професор Валентина Барчан звернулася до старшокласників як до майбутніх будівничих нашої держави, закликала їх жити і працювати в Україні, не боятися долати життєві бар’єри і здобувати вищу освіту. Сучасне суспільство потребує енергійних, освічених, комунікабельних молодих людей, і ті програми, що впроваджуються на філологічному факультеті з 2018 року, якраз передбачають формування таких особистостей.

– Ви повинні обирати фах відповідно до свого покликання, щоб потім натхненно і з віддачею працювати у відповідній галузі. Не бійтеся змінювати своїх рішень, пізнавайте себе й шукайте власне місце у цьому світі, – зауважила доцент Марія Козак, навівши цікаві приклади з власного досвіду та життя відомих письменників.

Завдяки новаціям у системі спеціальностей український філолог стає універсальним фахівцемПро спеціальності й нові можливості докладно поінформувала майбутніх абітурієнтів доцент Евеліна Балла. Вона наголосила, що, здобуваючи фах учителя української мови та літератури в середній школі, студенти вже з наступного року зможуть мати ще одну кваліфікацію – вчителя зарубіжної літератури. Окремо буде оголошено набір на подвійну спеціальність – «Українська мова та література, англійська мова та література». Випускник такого напряму зможе викладати в школі кілька навчальних дисциплін – українську мову і літературу, англійську мову, а також зарубіжну літературу. Наш факультет вводить і нову освітню програму, за якою готуватимуть учителів української мови, української та зарубіжної літератури в навчальних закладах із викладанням мовами національних меншин. На цю програму Міністерство пообіцяло виділити додаткові бюджетні місця.

Завдяки новаціям у системі спеціальностей український філолог стає універсальним фахівцемАктуальним змістом наповнена і спеціальність «Філологія». За новою освітньою програмою з 2018 року готуватимуть фахівця, що зможе стати незамінним помічником керівника будь-якого підприємства чи закладу. Він володітиме навичками грамотно спілкуватися та вести документацію, комунікувати з партнерами й конкурентами, готувати та поширювати усну і письмову інформацію, а в його дипломі буде зазначено: «Філолог (українська мова і література). Літературний співробітник. Документознавець. Референт». На цій спеціальності могтимуть реалізуватися й діти, що мають творчі задатки та планують пов’язати своє життя з літературною творчістю.

Звісно ж, школярам було цікаво послухати й про університетське життя за межами лекційних аудиторій. Цією інформацією з ними поділилися студентки 4-го курсу. Вони охоче розповіли про активне дозвілля філологів, що не залишило байдужим нікого. Адже що буває кращим, ніж студентські роки? Вони ж найсолодші в житті.

Зацікавлено переглянули учні й відеопрезентацію факультету, де коротко, проте влучно показано реалії його багатогранного життя. Наприкінці зустрічі школярі отримали інформаційні брошури, які нагадуватимуть, чому варто обрати у житті саме філологічну стежку.

Інформацію підготували Марина Куштан та Вероніка Кокоткіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.