Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Рецептом щастя нації поділився з ужнівцями керівник дипломатичної місії найщасливішої держави світу

Ужгородський університет з ознайомчим візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії Уле Тер'є Хорпестад

0 696
Рецептом щастя нації поділився з ужнівцями керівник дипломатичної місії найщасливішої держави світу
Уле Тер’є Хорпестад спілкується з ужнівською молоддю
22 вересня зала засідань Вченої ради УжНУ приймала високого гостя – Надзвичайного і Повноважного Посла Норвегії в нашій державі Уле Тер’є Хорпестада. Це перший візит досвідченого дипломата на Закарпаття. До цього пан Уле відвідав кілька обласних центрів Західної України. У ректораті УжНУ присутні викладачі та студенти вишу, передусім факультету історії та міжнародних відносин, мали змогу послухати його лекцію на тему «Співпраця Норвегії з Україною. Тенденції та перспективи». Серед організаторів заходу – завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Сергій Устич.
Рецептом щастя нації поділився з ужнівцями керівник дипломатичної місії найщасливішої держави світу
Мирослава Лендьел

Представила гостя, виступивши з вітальним словом, проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. Пані Мирослава серед іншого висловила сподівання на плідну співпрацю Ужгородського університету й вишів скандинавської держави.

Розпочав спілкування з аудиторією Уле Тер’є Хорпестад із короткого екскурсу в історію відносин України й Норвегії. Далі говорив про сфери діяльності, у яких наші держави можуть співпрацювати.

Зокрема, йшлося про енергетичний потенціал обох країн, довкілля, науку та освіту (обмін досвідом, мобільність студентів), культурні контакти (як приклад, згадав участь норвезького «Proxy Theatre» у Гогольfest-і ’2017 та приїзд дуету «Röyksopp» на фестиваль Atlas Weekend ’2017, що відбувалися у Києві).

Рецептом щастя нації поділився з ужнівцями керівник дипломатичної місії найщасливішої держави світу
Уле Тер’є Хорпестад з представниками факультету історії та міжнародних відносин

Також пан посол згадував про перший візит Петра Порошенка до Норвегії в жовтні 2016 року, події Євромайдану, спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні – як про важливі моменти, що позначилися на відносинах України з Норвегією.

Після лекції Уле Тер’є Хорпестад відповів на питання аудиторії, які стосувалися війни на сході України, нашої освітньої реформи, перспектив вступу нашої держави до ЄС. На думку посла, Україна має хороші перспективи для дальшого розвитку.

Рецептом щастя нації поділився з ужнівцями керівник дипломатичної місії найщасливішої держави світуОстаннє питання до пана Хорпестада було пов’язане із цьогорічним рейтингом найщасливіших країн світу, у якому Норвегія посіла перше місце, а Україна – 132-е. Причини такої ситуації, на думку дипломата, найперше в тому, що в Норвегії, на відміну від України, нема війни. З інших чинників: «У нас дуже гарна природа. А ще в нас є «дюгнад» (слово, що в українській не має точного перекладу, а найближчий його відповідник – «згуртованість». – Авт.) Норвежці довго спільно працювали над тим, щоб побудувати високорозвинену власну державу. Хочеться, щоб в Україні, та й в інших державах світу був цей «дюгнад». Бо зробить усіх щасливішими».

Діана Вишнева,
фото авторки, Катерини Дрипки та Євгенії Вишні
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.