Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ Ален Панов ініціює спорудження символу міської самоврядності в Ужгороді

На Замковій горі автор ідеї бачить бефруа – сторожову вежу з міською дзвіницею та годинником

0 830
Професор УжНУ Ален Панов ініціює спорудження символу міської самоврядності в Ужгороді
Невдовзі в обласному центрі Закарпаття можуть розпочати будівництво сторожової вежі з міською дзвіницею та годинником – бефруа. Ідею такого проекту висунув громадський діяч, дипломат, завідувач кафедри міжнародної політики УжНУ професор Ален Панов.
Професор УжНУ Ален Панов ініціює спорудження символу міської самоврядності в Ужгороді

У центрі Європи бефруа вважають одним із головних символів міста. В Ужгороді з певних історичних причин його не було, тож професор Панов виступив з ініціативою створення. 

«Наше місто має поважний вік, але разом з тим не має того символу, за наявністю якого у Європі заведено вважати населений пункт самодостатнім містом. Ним завжди була вартова міська вежа з дзвонами і годинником, – пояснює суть ідеї автор. – Ця споруда символізувала міську комуну із самоврядністю і власним магістратом. Ужгород, хоч і з тисячолітньою історією, але такого символу досі не має. До ХІХ ст. місто було або в приватній власності, або у власності корони, фактично без міської самоврядності. Лише з середини ХІХ ст. місто вперше набуло права утворювати міську раду, відтоді й стартували зачатки міського самоуправління, які заведено називати Магдебурзьким правом».

Професор УжНУ Ален Панов ініціює спорудження символу міської самоврядності в Ужгороді

Як відомо, статус самостійного королівського міста набутий лише в першій половині ХХ століття. «І є така думка, що, поки Ужгород не має власного міського символу, він не є містом у тому розумінні цього слова, яке відображає всі можливості і переваги самоврядності», – припускає Ален Панов.

«У мене виникла ідея відтворити вежу в притаманному таким спорудам середньовічному стилі. Ми з родиною дамо можливість зробити це на Замковій горі, на власній земельній ділянці, в маєтку кінця ХVIII століття «Вілла П», що має в розпорядженні відповідну до задуму територію, – повідомив Ален Панов. – Сьогодні перебуваємо на етапі творчого осмислення та консультації зі спеціалістами – як зарубіжними, так і вітчизняними. Відвідавши більшу частину міст півночі Франції і Бельгії, де бефруа як вежовий комплекс визнаний світовою спадщиною ЮНЕСКО, пробую надихнутися філософією та енергетикою справжнього історичного міського життя у всіх притаманних йому проявах. Разом з тим розглядаємо й інші варіанти – зокрема вежу ратуші у Відні». Докладніше про ідею – за посиланням.

За інформацією кафедри міжнародної політики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.