Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про знакову складову міжетнічної комунікації говорили на відділенні журналістики

Після презентації досліджень студентів про знаки у вишивці молоді розповіла засновниця студії традиційної закарпатської вишивки «Косиця» Тетяна Когутич

0 344

Про знакову складову міжетнічної комунікації говорили на відділенні журналістики

Днями першокурсники відділення журналістики презентували дослідження «Знакова символічна складова міжетнічної комунікації». Захід відбувся в рамках проекту «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи». Модерувала зустріч кандидат філологічних наук, доцентка кафедри журналістики Олеся Барчан.
Юрій Бідзіля, Галина Шаповалова та Наталія Толочко
Юрій Бідзіля, Галина Шаповалова та Наталія Толочко

Насамперед до присутніх звернувся завідувач кафедри журналістики професор Юрій Бідзіля, який проанонсував план роботи та представив гостей.

Відтак слово мала Олеся Василівна: «Важливо розуміти: все, що ми спостерігаємо в житті, має знакову символічну природу: мова, музика, медицина, художня література, наука, професії сьогодні неможливі без знаків-символів. Дослідження, які стосуються цієї теми, об’єднані назвою семіотика. Основи цієї науки закладені ще представниками античної й середньовічної філософської думки. Вона охоплює різноманітні аспекти знаків-символів у нашому житті».

Олеся Барчан
Олеся Барчан

Надалі цікаві виступи підготували студенти. Нікіта Гросош найпершим презентував власні дослідження. У відеопрезентації наочно передав тему «Знаки і символи кельтів». Як зауважив хлопець, кельти – один із найдавніших і найрозвинутіших народів світу. Мали вони й свою знакову символічну систему.

Алла Ревай та Яна Бурдун
Алла Ревай та Яна Бурдун

Алла Ревай та Яна Бурдун представили свою презентацію на тему «Давні знаки-символи у світі». Перші символи з’явилися раніше за літери, за перший малюнок. Відтоді люди користаються ними у всіх сферах життя. Вони згадали найрізноманітніші символи-знаки, як-от: кола, зірки, спіралі, ромби, стрілки, піраміди, різновиди хрестів.

Про знакову складову міжетнічної комунікації говорили на відділенні журналістикиПродовжили виступ Таня Голяк і Діана Шарко з презентацією на тему «Сучасні символи у журналістиці». Журналістика найчастіше асоціюється з символом пера. Його використовують на позначення різних журналістських організацій та інститутів. Золоте перо – найвища нагорода у сфері журналістики України.

Не менш цікавою інформацією поділилися студентки спеціалізації «Реклама та зв’язки з громадськістю» Ніколетта Щербанич та Анастасія Шапарь. Досліджували дівчата сферу, у якій спеціалізуються, тому говорили про знакову систему реклами. Логотипи і вивіски – усе це знаки. Дівчата згадали всесвітньовідомі логотипи компаній Apple, Nike, Samsung тощо.Студентки показали приклади символічних позначень у банерній рекламі. Наголосили на важливості вміти правильно добирати й використовувати знаки й образи.

Тетяна Когутич
Тетяна Когутич

Щоб гості не сумували, Олександра Шаламай та Діана Магоч долучили присутніх до створення символу відділення журналістики. Точніше – запропонували вибрати декілька знаків-символів, які асоціюються з журналістикою, після чого ними потрібно було заповнити чистий аркуш.

На завершення виступила гостя заходу засновниця студії традиційної закарпатської вишивки «Косиця» Тетяна Когутич, яка розповіла молоді про знаки у вишивці, які саме символи і стилі вишивання використовували різні регіони. «Власне, сорочка була, – каже Тетяна, – паспортом, що свідчив, звідки ти родом і з якої сім’ї».

Про знакову складову міжетнічної комунікації говорили на відділенні журналістики

Анатолій Футинець,
першокурсник відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.