Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Біологи УжНУ разом з румунськими колегами досліджують геноми мешканців прикордонної зони України та Румунії

Завдяки міжнародному проєкту «Геномне різноманіття населення України», окрім інших позитивів, удалося суттєво поліпшити лабораторно-дослідницьку базу біологічного факультету сучасним дороговартісним устаткуванням

0 544

Біологи УжНУ разом з румунськими колегами досліджують геноми мешканців прикордонної зони України та Румунії

Геноміка, яка вивчає структуру і функціонування геномів живих організмів, нині стрімко розвивається. Така динаміка стала можлива завдяки здешевленню процесу секвенування, тобто зчитування послідовності нуклеодидів у ДНК. Науковці біологічного факультету УжНУ намагаються не відставати від світових наукових тенденцій і нещодавно долучилися до міжнародного проєкту «Геномне різноманіття населення України», результати якого вже готуються до публікації.
Христина Щубелка
Христина Щубелка

А нещодавно біологи УжНУ разом з колегами Західного університету ім. Васіле Голдіша (м. Арад, Румунія), філія Сату-Маре виграли ґрант на геномні дослідження населення прикордонної зони України та Румунії, який спонсорується спільною операційною програмою Румунія – Україна 2014–2020 за кошти Європейського Союзу.

При виконанні проєкту взято біозразки в 150 добровольців, корінних жителів Закарпаття, для дальшого вивчення їхнього геному, виявлення мутацій, що впливають на захворювання та інші функції організму, а також свідчать про походження й генетичну структуру людської популяції закарпатців у контексті світових популяцій людей.

Ярослава Гасинець
Ярослава Гасинець

За словами деканеси біологічного факультету Ярослави Гасинець, реалізація проєкту транскордонного співробітництва між Україною та Румунією «Партнерство для геномних досліджень в Україні та Румунії» стане серйозним поштовхом розвитку новітніх студій у сфері генетики, геноміки та біоінформатики на біологічному факультеті, а також дозволила суттєво поліпшити лабораторно-дослідницьку базу сучасним дороговартісним устаткуванням. Вже сьогодні новостворена лабораторія геномного різноманіття та молекулярно-генетичних досліджень підрозділу має повний спектр устаткування для виділення та аналізу нуклеїнових кислот, проведення ПЛР та електрофорезу білків і нуклеїнових кислот.

У рамках проєкту днями на біологічному факультеті УжНУ відбувся науково-практичний семінар, який провела лікарка, провідна дослідниця проєкту Христина Щубелка. Мета семінару – ознайомити викладачів і студентів факультету з методикою виділення ДНК людини.

За інформацією біологічного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.