Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Дві столиці – за два дні, або Як ужгородські історики, практикуючись, Європою мандрують

Перший тиждень розкопок у межах археологічної практики завершився незабутніми враженнями від фантастичної подорожі

0 5 255
Дві столиці – за два дні, або Як ужгородські історики, практикуючись, Європою мандрують
Магістр Михайло Перун уважно слухає розповідь Карла Пієти про знайдений золотий скарб на Бойнівському городищі
Однією з родзинок підготовки спеціалістів-істориків УжНУ є щорічна археологічна практика. Традиційно першокурсники проходять її на пам’ятках області, але торік вперше поїхали на розкопки за кордон. Цьогоріч група сміливців спеціальностей «Історія та археологія» і «Середня освіта (історія)» на чолі з доцентом Ігорем Прохненком вирішила продовжити започатковану традицію. На запрошення заступника директора Інституту археології Словацької академії наук Карла Пієти приїхали  до сусідньої держави. Практика відбувається у селі Бойна, де майбутні археологи розкопують городище слов’ян ІХ ст.

Незабутньою виявилася екскурсія до місцевого археологічного музею, гідом якої був сам керівник експедиції. Він ознайомив молодь з найкращими експонатами. Сподіваємося, що й наші знахідки опиняться на полицях цього закладу.

Робота роботою, але й відпочинок ніхто не скасовував – тож у вільні від розкопок дні студенти подорожують Європою. Враження від практики вирішили доповнити насиченими вихідними у двох європейських столицях – Відні та Братиславі, а також у таких великих словацьких містах, як Кошиці та Нітра.

Дві столиці – за два дні, або Як ужгородські історики, практикуючись, Європою мандрують
Спільне фото в центрі міста Кошице

Гідним початком мандрівки стали відвідини Кошиць, що на сході Словаччини. Не дарма місто іменують скромною столицею старої Європи – вразило чистими акуратними вуличками й бульварами, вишуканими вузькими фасадами будинків та різноманіттям фонтанів. Неспішно гуляючи Головною вулицею, встигли розглянути кілька визначних пам’яток. Справжня окраса міста і те, що чарує око, – Кафедральний римо-католицький собор святої Єлизавети. З оглядової вежі культової споруди відкривається приголомшливий краєвид на Кошиці. Неподалік від собору – каплиця святого Михайла – покровителя міста. Ще бачили прекрасну будівлю Оперного театру, який чимось нагадує Віденську оперу. І, звичайно, не оминули увагою Співаючий фонтан із дзвіночками, що грає бризками біля входу в міський театр.

Певно, найбільше студенти мріяли побачити «музичну столицю» Європи – Відень. І місто справді зустріло нашу молодь оркестрами просто неба, моцартами з накрохмаленими перуками та королівськими екіпажами. Майже весь день мандрівники гуляли вулицями одного з мегаполісів Європи, а дивитися й справді було на що. Майже на кожному кроці – фантастичні архітектурні ансамблі найрозкішніших резиденцій королів колишніх імперій, музеї та галереї, пам’ятники й постаменти – і все в органічному поєднанні з декоративними деревами, кущами та квітами, модерними скульптурами.

Дві столиці – за два дні, або Як ужгородські історики, практикуючись, Європою мандрують
Бронзова скульптура на честь імператора Франца Йосифа І

Студентам пощастило бачити, певно, найкрасивішу будівлю епохи бароко у Відні – Католицький собор святого Карла зі смарагдовими куполами й невеликим озерцем з кам’яними стінками та пальмами обабіч. Величезний захват викликала архітектура палацу Гофбург, який тривалий час слугував домівкою для найвпливовіших людей Австрійської імперії, а нині є офіційною резиденцією президента Австрії. Відвідали й один із символів Відня – Штефанплатц і Собор святого Штефана – покровителя міста. Важко перерахувати все, що милувало око у Відні, ще важче описати відчуття від побаченого. Серце й душу кожного ужгородського студента ще довго грітиме незабутня віденська атмосфера.

Переповнені емоціями, археологи ще встигли погуляти вуличками столиці Словаччини Братислави й відвідати місцевий замок – невід’ємну частину міської панорами. Зведений на кручі над лівим берегом Дунаю, він є не тільки пам’яткою архітектури, а й чудовим місцем відпочинку для містян та численних гостей з різних куточків світу. Чудовим завершенням дня стала прогулянка Старою площею.

Втомлені, але задоволені в останній день тижня вирішили досліджували визначні пам’ятки ще одного знаменитого словацького міста – Нітри. Це колиска християнства Словаччини, адже тут був побудований перший християнський храм. Місто має славну багатовікову історію, яка пов’язана з Нітранським замком. Особливо цікавим є Кафедральний собор XIV століття, який об’єднує кілька будівель, зокрема включає й славнозвісну церкву св. Еммерама, та вважається одним із найкрасивіших у Словаччині. На території базиліки святого Еммерама покояться мощі святого Кирила – слов’янського просвітителя та проповідника християнства.

Тож перший тиждень археологічних розкопок завершився незабутніми враженнями від фантастичної мандрівки Європою, переповненою картою пам’яті на телефоні й бажанням неодмінно повернутися сюди знову. Але наші пригоди тільки почалися – попереду майже місяць археологічних пошуків і свіжих вражень від інших європейських міст.

Далі буде…

Матеріал підготувала студентка І курсу
факультету історії та міжнародних відносин Галина Гичка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.