Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля

Студентам розповідали, як протидіяти митним правопорушенням, виявляти наркотичні речовини, застосовувати технічні заходи митного контролю

0 778
17–18 березня на базі Ужгородського університету вже втретє відбулася Всеукраїнська школа з митного права. Організаторами виступили юридичний факультет і Ліга студентів АПУ, а експертним партнером – Закарпатська митниця ДФС.
ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля
Учасників заходу вітає Ярослав Лазур

На учасників чекали два дні, сповнені цікавих інформативних лекцій, а також неформальна частина заходу, аби гості ближче познайомилися один із одним та краще пізнали місто над Ужем.

Лекційна частина ІІІ Всеукраїнської школи з митного права відбувалася в Залі засідань Вченої ради УжНУ. Привітати гостей туди завітав декан юридичного підрозділу Ярослав Лазур. Він подякував своїм студентам, котрі займалися організацією школи, за ініціативність і те, що знаходять час поза навчанням на такі заходи. Очільник юрфаку також висловив удячність за підтримку Закарпатській митниці ДФС, від якої представлені поважні фахівці, партнерам із різних юридичних фірм, Союзу юристів, а також особисто кандидату юридичних наук, фахівцю з митного права Валерію Пересоляку.

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілляІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля

Ярослав Володимирович наголосив на актуальності тематики, що розглядається на Всеукраїнській митній школі.

«Перед Митною службою нині стоїть важливе завдання: з органу, в якому ми часто бачимо джерело корупції, перетворитися на структуру, що, з одного боку, забезпечує економічну безпеку держави, з іншого – реалізує контрольні функції, виконує фіскальну функцію. Це повинен бути орган, який не ускладнює роботу бізнесу у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а, навпаки, надає допомогу, виступає ефективним інструментом активізації економічних відносин України з іншими зарубіжними партнерами. Тому не дивно, що тепер ми надаємо чималої уваги саме цьому правовому інституту в рамках навчального процесу на нашому факультеті, до того ж актуальність зумовлена ще й географічним розташуванням Закарпаття», – ділиться пан Лазур.

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілляДекан юридичного факультету побажав юним правникам ефективної плідної роботи й хорошого відпочинку, а також реалізувати набуті знання у  дальшому професійному житті. Він зазначив, що завдяки таким зустрічам, комунікації між молоддю з різних областей наша країна й стає єдиною.

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля
Вадим Симчера

Привітав із початком роботи учасників і в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС, випускник юрфаку Вадим Симчера. Зізнався, що приємно вражений, бо на підрозділі, котрий він закінчив, систематично проводяться такі корисні заходи. Вадим Васильович наголосив, що нині активно впроваджуються зміни до митного законодавства, а такі зустрічі молоді та працівників митниці – нагода поділитися практичними навичками застосування тих норм на практиці, що позитивно відіб’ється на навчальному процесі. Митники можуть поділитися власним досвідом роботи, пояснити її тонкощі, специфіку, а учасники зібрання – поцікавитися питаннями, котрі хвилюють їх передусім як громадян, котрі певним чином стикаються з роботою митниці у повсякденному житті. Насамкінець пан Симчера висловив сподівання, що заходи на кшталт цього з різної тематики проводитимуться частіше із залученням фахівців із практичної реалізації тих чи тих питань. Учасникам митної школи ж побажав натхнення, невичерпної наснаги, ініціативності та творчості.

Після вітань аудиторія активно включилася в роботу, адже упродовж двох днів молодьІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля мала змогу більше дізнатися про роботу Закарпатської митниці ДФС, що розташувалася на перехресті чотирьох кордонів, зокрема й про потужний митний пост «Тиса» на пункті пропуску «Чоп-Захонь». Студентам розповідали і як протидіяти митним правопорушенням, виявляти наркотичні речовини, застосовувати технічні заходи митного контролю та ще чимало потрібної інформації.

Лекторами цьогоріч виступили головний державний інспектор відділу організації митного контролю управління організації митного контролю Закарпатської митниці ДФС Тарас Марченко, старший державний інспектор відділу митного оформлення №4 митного посту «Тиса» Закарпатської митниці ДФС Людовік Неймет, заступник начальника управління, начальник відділу тимчасового та постійного проживання іноземців та осіб без громадянства головного управління ДМС України в Закарпатській області Віталія Свалявчик, начальник юридичного відділу Закарпатської митниці ДФС, доцент кафедри кримінального права та процесу юрфаку УжНУ Лілія Дорофеєва, в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС Микола Ясевич, заступник начальника управління – начальник відділу контролю за переміщенням товарів управління організації митного контролю Закарпатської митниці ДФС Віктор Іванус, керуючий партнер ЮК «Греца&Партнери», доцент кафедри господарського права юрфаку УжНУ Ярослав Греца, начальник ВМО №3 митного поста «Вилок» Закарпатської митниці ДФС Сергій Андроненков та доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права юридичного підрозділу УжНУ Олександр Сливка.

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля
Павло Величко

Один із організаторів ІІІ Всеукраїнської митної школи Павло Величко розповідає, що за недовгий час існування захід уже має власну аудиторію, свій напрацьований формат. «Цього разу до нас не приїхало так багато гостей, як минулого року, бо школа збіглася в часі з іншими всеукраїнськими правничими заходами. Більша частина аудиторії – студенти УжНУ, традиційно маємо й гостей зі Львова, Тернополя. Це не лише юристи, а й політологи, студенти-міжнародники.

ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля
Богдан Вишневський

Для учасників ми підготували цікавий квест містом, який складається із загадок-локацій, що в кінцевому результаті повинні привести їх до місця проведення неформальної частини, нетворкінгу. Хто відгадає – отримає приз у вигляді крутої вечірки, яка, сподіваємося, залишить приємні спогади про нас і наше місто ☺», – ділиться Павло.

За три роки Школа з митного права вже встигла здобути своїх прихильників. Так, студент-юрист ЛНУ ім. І.Франка Богдан Вишневський приїхав до Ужгорода вже вдруге й поділився своїми враженнями: «Минулого року це були дуже хороші враження. Загалом, я цікавлюся митним правом і саме з ним планую пов’язати свою дальшу діяльність. До вас приїхав удруге, адже торік мені дуже сподобалися й лекції, і гостинність закарпатців, особливо регіонального осередку Ліги студентів АПУ. Перші виступи нині були надзвичайно пізнавальні, сподіваюсь, я й далі не розчаруюся і враження залишаться ще кращі, ніж після ІІ школи».

Серед особливостей заходу Богдан називає те, що це, певно, єдина школа з такого виду права, як митне, що є в Україні, та й розташування Закарпаття зумовлює певну специфіку митної справи тут.
ІІІ Всеукраїнська школа з митного права подарувала ужнівцям та гостям міста два дні змістовних лекцій і цікавого дозвілля

Катерина Хижняк
Фото Роберта Паппа та Івана Зейкана
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.