Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

0 346
Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Мітинг інтернів перед Закарпатською ОДА

6 серпня лікарі-інтерни почали пікетування під стінами ОДА. Проректор УжНУ Юрій Переста запросив їх до стін ректорату на конструктивну ділову бесіду.

Аби з’ясувати ситуацію, яка стала інформаційним приводом для низки публікацій у крайових ЗМІ, ми поспілкувалися із директором Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ Іваном Рогачем, проректором з науково-педагогічної роботи Юрієм Перестою, начальником юридичного відділу Василем Тимчаком та власне інтернами. Ситуація справді складна…

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Інтерн Василь Сличко
Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Наказ управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА про підготовку одного з лікарів-інтернів

25 червня (саме цим числом датований наказ) Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА видало наказ про підготовку лікарів-інтернів, згідно з яким наших випускників було розподілено на місця роботи. За законом, студенти-медики, які навчаються на держзамовлення, після завершення інтернатури повинні відпрацювати 3 роки, повертаючи борг державі, яка оплатила їхнє навчання. Навчання в інтернатурі складається з двох частин: теоретичної та практичної. Якщо із практичною МОЗ питання фінансування вирішило: зарплатню інтернам буде оплачувати та державна установа, до якої вони направлені, то щодо теоретичної виникає спірне питання. Адже саме МОЗ має профінансувати роки (термін навчання варіюється залежно від спеціалізації лікаря) навчання інтернів в УжНУ.

Ужгородський виш, як заклад освіти й науки, фінансується коштом відповідного міністерства. Після закінчення університету і розподілу до інтернатури інтерни (уже не студенти!) підпорядковуються безпосередньо Міністерству охорони здоров’я.

Слід зазначити, що конфліктна ситуація виникла не тепер і не лише в УжНУ. Так, 2 роки тому КРУ заборонило МОН фінансувати навчання інтернів. Цей обов’язок було покладено на МОЗ. Міністерство охорони здоров’я хоч і передбачило квоту «бюджетників», але кошти не виділило. Оскільки грошей на це немає.

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Директор Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Іван Рогач

«Ми написали листи у МОЗ, в обласне Управління охорони здоров’я, обласну раду, звернулися до двох народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні цього питання. Через помічників народні обранці провели відповідні зустрічі з представниками МОН й подали відповідні документи у Мінфін. Державне фінансування – річ чітка, і за будь-яке порушення наступає кримінальна відповідальність. Якщо державою визначено певне джерело забезпечення коштами, то інша інстанція не має юридичного права втручатися у ці фінансові операції. Якщо КРУ заборонило Міністерству освіти фінансування інтернатури, то й Ужгородський національний університет не має права цього робити. Оскільки нецільове використання коштів тягне за собою юридичні санкції» – зазначає Іван Рогач, директор Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки.

Інтерни бідкаються, що заздалегідь не були повідомлені про необхідність укладання контрактів та про відсутність фінансування від МОЗ. Проте після невеликого пікету під стінами облради, під час зустрічі із керівництвом вишу, на запитання проректора Юрія Перести «Хіба не порушувалося питання про державне забезпечення місць під час розподілу місць для проходження інтернатури, де був присутній пан Осійчук (директор департаменту роботи з персоналом МОЗ України. – Авт.)» інтерни відповіли ствердно.

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Інтерн Анжела Долгіх

«Ми попередньо радилися з юристом, який підтвердив, що ми – заручники ситуації, це не наша провина. Питання фінансування вирішується на державному рівні, проблеми тут між МОНом та МОЗом, звідки мають надійти гроші. Інтерни, котрі були студентами за державною формою навчання, за законом, мають безкоштовно навчатися й в інтернатурі. Чому ж можновладці між собою не можуть це вирішити? – розгублено каже інтерн Анжела Долгіх. – Ми хотіли б звернутися до пана Осійчука, який є директором Департаменту роботи з персоналом МОЗ України, аби він допоміг нам у вирішенні цієї ситуації. Він був у нас на розподілі. Тоді питання безкоштовної інтернатури теж порушувалося, але нас запевнили: воно вирішиться. Коли ми зверталися до обласного управління охорони здоров’я, нас попросили заспокоїтись та зачекати до 1 вересня. Вони, мовляв, пишуть звернення, просять фінансування, сказали, щоб ми виходили на практичні бази на роботу. Проблема саме у проходженні теоретичної частини інтернатури при УжНУ».

Ректор університету Федір Ващук мав зустріч з інтернами 2 серпня, під час якої відбулося обговорення справді наболілого питання. Відповідно до декількох наказів, зокрема МОЗ №291 від 19 вересня 1996 року «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівня акредитації медичних факультетів університеті (зі змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ №47 від 7 лютого 2001 року) й здійснюється регламент прийому, навчання, складання державних іспитів лікарями-інтернами.

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Проректор УжНУ Юрій Переста

«У ситуації, коли відсутнє державне фінансове забезпечення, в УжНУ прийнято рішення, що студенти-бюджетники, наголошую, добровільно оформлять контракти. Це наразі єдиний законний вихід із ситуації. Причому виш пішов назустріч інтернам: з ініціативи ректора їм було знижено місячну вартість навчання в інтернатурі до 1040 гривень. І, що важливо!, у разі надходження коштів від МОЗу на рахунок університету, цим інтернам повернуться їхні кошти. Це прописано у договорах, що їх укладатимуть з вишем» – акцентує Юрій Переста.

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Начальник юридичного відділу УжНУ Василь Тимчак

Начальник юридичного відділу УжНУ Василь Тимчак додає: «Контракт укладається звичайної форми, але із особливими умовами. Тут зазначається: «У разі отримання фінансового забезпечення проходження інтернатури інтернами-лікарями державного замовлення оплата, яка була одержана університетом за даним договором, підлягає поверненню».

Це є гарантією для особи, що внесені нею кошти буде повернуто. Як тільки МОЗ виділяє кошти, усі витрати інтернам повертаються за контрактом. І вони, у разі фінансування МОЗу, продовжують навчання на держзамовленні».

Інтерни УжНУ вимагають державного забезпечення місць (оновлено)

Контракт з особливими умовами

Виходить, що в умовах складної ситуації державного масштабу укладання такого контракту є єдиними законним виходом із ситуації. Звісно, є можливість навчатися в інших вишах країни, яким квоти державників не тільки надані, але й профінансовані. Питання в іншому – чи буде там місце для ужгородських випускників. І чи буде дешевшим життя за межами Закарпаття. Проте, як-то кажуть, це вже зовсім інша історія.

«Від чого слід застерегти наших інтернів: за постановою Кабміну, ми мусимо завершити зазначену справу до 15 серпня. Інакше є загроза взагалі залишитись без інтернатури. Університет надзвичайно зацікавлений у цих людях, наших інтернах. Це наші вихованці. Ми не хочемо втрачати перспективних людей» – резюмує Іван Рогач.

Після невеличкого пікету, а потім зустрічі з керівництвом УжНУ, інтерни збираються під корпусом ректорату… Обмінюються думками. Хтось вирішує вже укладати договір – не тягнути до 15 серпня, хтось – таки дочекатись «дедлайну», ще раз звертатися до управління охорони здоров’я, а хтось – взагалі подати документи до інших вишів. Але, за рішенням більшості, інтерни таки готуються подавати заяву до прокуратури з вимогою розібратися у складній ситуації.

Редакція Медіацентру звернулася також по офіційний коментар представника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Ганна Василівна Романко, заступник начальника управління – начальник відділу економічного планування, фінансово-бухгалтерського обліку та кадрового забезпечення, повідомила, що управління охорони здоров’я свої функції стосовно зобов’язань перед лікарями-інтернами виконало повністю: «Ми направили їх на роботу, працевлаштували і з 1 серпня виплачуватимемо зарплату. Коментувати ж ситуацію з невиплатою зарплати спеціалістам баз практик, які забезпечують теоретичну складову навчального процесу в очній інтернатурі, не входить в обов’язки управління».

Олександра Артюхіна
P.S. Як стало відомо з офіційних джерел, лікарів-інтернів Закарпатської області, за вказівкою директора Департаменту роботи з персоналом, освіти та науки Міністерства охорони здоров’я України пана Миколи Осійчука, направлено проходити навчання на безоплатній основі до Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.