Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці»

Про секрети привабливості одного з найпрестижніших підрозділів УжНУ розповіла заступниця декана факультету міжнародних економічних відносин з наукової роботи, кандидатка економічних наук, доцентка Марина Король

0 1 089
Стажування у дипломатичних установах Словаччини, Чехії, Угорщини, Італії, Бельгії, в МЗС інших країн, на підприємствах з іноземними інвестиціями, у державних установах – таким практичним досвідом можуть похвалитися студенти факультету міжнародних економічних відносин УжНУ. І якісну практику, і потужну теорію забезпечує молоді професійний професорсько-викладацький склад, який працює у двох наукових напрямах – міжнародно-економічному та філологічному. Серед них – шість докторів та близько 30 кандидатів наук, ще понад 40 здобувачів ступеня «доктор філософії», які навчаються на аспірантських програмах. Підрозділ випускає чотири фахові видання, щороку проводить міжнародну науково-практичну конференцію та чотири рази на рік – міжнародну наукову інтернет-конференцію.
Марина Король
Марина Король

Саме про науку, яка лежить в основі якісних знань і додає суттєвої ваги практичному досвіду, розмовляємо із заступницею декана з наукової роботи факультету міжнародних економічних відносин, кандидаткою економічних наук, доценткою Мариною Король. Пані Марина не просто високопрофесійна викладачка й науковиця, вона має й чималий практичний досвід у важливій сфері – банківській справі. Такий бекґраунд – очевидна перевага на практичних заняттях, які залюбки відвідують студенти.

  • Пані Марино, у чому переваги університетського середовища? Адже ви змінили доволі привабливу банківську сферу на освітню й серйозно взялися за науку.

– Так, я понад 10 років пропрацювала в одному з провідних банків України, перш ніж декан факультету,  професор Микола Палінчак запросив мене як банкіра-практика викладати предмет «Кредит і банківська справа» для студентів 4-го курсу. Жодної хвилини не вагалася – одразу погодилася, про що й не пошкодувала. Два роки поєднувала роботу в банку й на факультеті, та все ж таки віддала перевагу останньому. Чому? Бо хотілося передавати свої практичні знання, а студентам надзвичайно цікаво було разом поринати в тонкощі роботи банкірів.

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці»

Окрім креативних практичних занять, ми відвідували й безпосередньо установи банків міста. Студенти знали про них усе, в тому числі й те, які конкурентні переваги мав кожен. Ба навіть більше: одного разу, відвідуючи чергову установу, мій студент спитав у працівника: «А Вам викладали предмет «Кредит і банківську справу»? Бо без цього я не уявляю собі повноцінну роботу банкіра!» Утім не тільки банки стали предметом нашого дослідження, не оминули ми й ломбардів та кредитних спілок, де задля аналізу справжніх договорів студенти навіть на декілька хвилин могли закласти власні речі, аби оцінити всю специфіку продукту.

До речі, на фото мій ексстудент, який на той час обіймав керівну посаду в банку, а тепер проводить лекції для різних проєктів.

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці»

  • Ваш факультет вважають одним із найпрестижніших в УжНУ. Завдяки чому він привабливий?

– Мені, напевне, не вистачить години, аби перерахувати його переваги. Та спробую відповісти лаконічно. Унікальність факультету – у наших студентах, яким забезпечують викладання дисциплін провідні науковці. Переважна частина педагогів є водночас професіоналами-практиками, кожен у своєму напрямку. Викладачі факультету також постійно поповнюють свій досвід далеко за межами факультету.

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці»Я також беру участь у професійних міжнародних програмах. Так, за підтримки Центру лідерства «Відкритий світ» та фінансування Конгресу США побувала у Штатах. Тема програми стосувалася освіти. Ми з колегами щоденно відвідували державні й приватні вищі навчальні заклади, зустрічалися з керівництвом та професорами Університету штату Орегон, провадили дискусії з директорами й викладачами коледжу Umpqua Community College та декількох шкіл. Особливе враження на українських освітян справили інноваційні стратегії та методи навчання в США.

  • Ви заступниця декана з наукової роботи. Наскільки активно факультет розвивається у цьому напрямку, чим зацікавлюєте студентів?

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці» – Щороку на факультеті міжнародних економічних відносин проводимо студентську науково-практичну конференцію, яка завжди є цікавою, пізнавальною для всіх її учасників. Також часто гостями нашого факультету є науковці з близького та далекого зарубіжжя, посли, які діляться своїм практичним досвідом та сприяють проходженню стажування наших студентів у дипломатичних установах.

На базі нашого факультеті функціонує Наукове товариство та Ужгородський дебатний клуб, завдяки участі в яких студенти мають можливість долучитися до всеукраїнських та міжнародних заходів, поспілкуватися віч-на-віч, наприклад, із головою Офісу Президента, прем’єр-міністром, послами та консулами різних країн, аналітиками та експертами з цілої низки питань, дотичних до сфери міжнародних економічних відносин, політики, економіки, енергетики тощо.

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці»Наукове товариство організовує візити молодіжних делегатів України до ООН, проводить школи дебатів, зустрічі з іноземними студентами. Притому часто відвідуємо різноманітні заходи (форуми, конференції, інтенсиви), що дотичні до МЕВ, економіки, політики. Про рівень нашого Наукового товариства свідчить і те, що ми проходимо конкурсні відбори на найкращі всеукраїнські та міжнародні проєкти. Вагомою частиною роботи товариства є участь у національних та всеукраїнських заходах: міжнародних дебатних турнірах, моделях Ради Безпеки ООН, міжнародних форумах співпраці «Україна-НАТО», міжнародних форумах з безпеки, програмах від Європейського Союзу. До прикладу, один з членів НТСА був включений до складу делегації України до Брюсселю, де зміг поспілкуватися з депутатами Європарламенту та очільниками Єврокомісії, Представництвом України в ЄС тощо.

Перспективи в активних учасників та учасниць Наукового клубу чималі: можна стати молодіжним послом України у Європейському Союзі, стажуватися в МЗС чи посольствах за кордоном, працювати в провідних аналітичних центрах чи науково-дослідницьких установах. Та й просто можна поїхати на навчання за кордон за програмою Erasmus.

Марина Король: «Унікальність факультету МЕВ – у наших студентах, яким викладають провідні науковці» У 2018 році члени Наукового товариства факультету заснували Ужгородський дебатний клуб – платформу, що навчає аналізувати, критично мислити та надзвичайно переконливо доносити свої погляди та ідеї іншим. Нині навколо ідей УДК об’єднано студентів як факультету МЕВ, так й інших провідних підрозділів (юридичного, філологічного тощо).

  • Цього року освіта в нашій країні, як і в цілому у світі, зазнала суттєвого впливу COVID-19. Наскільки кардинально запровадження карантину змінило життя факультету?

– Воно було динамічним, як завжди, проте в режимі онлайн.Так, за сприяння Національного інституту стратегічних досліджень, 27–28 квітня ц.р. на базі нашого факультету відбулася онлайнова практична конференція «Україна в системі європейської економічної і політичної інтеграції», учасниками якої стали понад 60 науковців, аспірантів як нашого університету, так і науковців інших країн.

Щодо дистанційного навчання, то кожен викладач сам обирав формат роботи зі студентами, однак частіше за все це працювало так: студенти у зручний для них час вивчали наданий на сайті електронного навчання матеріал, після чого їм оголошували, у які години відбудеться тестування, усне обговорення чи інше завдання з вивченої теми. Далі електронне вікно закривається, і викладач перевіряв роботи, відповідно оцінюючи їх.

Цей кризовий період дав усім нам прекрасну можливість випробувати в максимальному режимі систему дистанційного навчання.

  • Незабаром матимете на факультеті кілька десятків нових допитливих студентів. Якими якостями мають володіти абітурієнти, щоб потрапити на ваш факультет?

– Вони повинні прагнути нових корисних знань, вміти комунікувати, не боятися дискутувати з викладачами, мати мету та амбіції цю мету реалізувати. І готуватися отримати після навчання роботу, яка приноситиме успіх та задоволення. В умовах масштабної транснаціоналізації та глобалізації присутність на вітчизняному ринку зарубіжних компаній та представництв стає щоразу більш частим явищем. Оскільки економіка нашої країни інтегрується до міжнародної спільноти, то саме диплом за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини» дозволяє максимально реалізувати здобуті нашими випускниками знання на світовому ринку праці.

А завдяки високопрофесійним викладачам нашого факультету практична підготовка студентів гармонізує теоретичну підготовку в університеті з реаліями світового економічного середовища.

Розмовляла Ірина Бреза
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.