Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Активна громада» – в Ужгороді, або Як бути свідомим у політиці місцевого рівня

Ініціатива закликає людей до активності й переконує, що в руках кожного українця достатньо інструментів, аби творити позитивні зміни у своїй громаді та державі.

0 185

«Активна громада» – в Ужгороді, або Як бути свідомим у політиці місцевого рівня

«Активна громада» — всеукраїнська ініціатива, покликана розвивати українське суспільство через активізацію людей, які раніше не були залучені до громадської діяльності. Ініціатива працює у 32 громадах, у тому числі й на Закарпатті. Її осередок діє з 2015 року й в Ужгороді.

Ужнівцям діяльність «Громади» відома, зокрема завдяки проведенню студентських дебатів та «Читання програм кандидатів у президенти».

Засідання в Іршавській ОТГ, у молодіжному хабі "ПакДись"
Засідання в Іршавській ОТГ, у молодіжному хабі “ПакДись”

Лекції від «Активної громади» мають просвітницький характер і показують інструменти взаємодії влади та громадян. Тут розкажуть не тільки про структуру та принципи організації місцевого самоврядування, а й про варіанти вирішення місцевих проблем. Наприклад, про створення звернень, петицій чи організацію зборів громадян. Ініціатива закликає людей до активності й переконує, що в руках кожного українця достатньо інструментів, аби творити позитивні зміни у своїй громаді та державі.

Нині, у зв’язку з процесами децентралізації та майбутніми місцевими виборами, ініціатива пропонує громадянам обговорення змін до виборчого законодавства на загальнодержавному та місцевому рівнях.

Ганна Мелеганич
Ганна Мелеганич

Комунікаційна менеджерка проєкту та доцентка УжНУ Ганна Мелеганич каже: «Авдиторія різна. Зазвичай усі потенційні виборці з регіону, але, звісно, фокусуємо увагу передусім на мешканцях Ужгорода, а також двох ОТГ – Перечинської та Іршавської. Усі заходи проводимо за схемою: від загальних питань до глибших тем. Адже не можна говорити про квантову фізику, поки не зрозуміємо основи природознавства ?. Тому, говорячи про загальні нововведення виборчого законодавства, потрохи поглиблюємо знання у питаннях застави, громадського спостереження, вимог до кандидатів, виборчих програм тощо».

Через пандемію та карантинні обмеження тренінги проводяться онлайн, тому долучитися могли всі охочі з різних куточків області.

Тетяна Гичка
Тетяна Гичка

Майбутня міжнародниця, студентка ФМЕВу Тетяна Гичка була частою гостею засідань «Активної громади»: «Цьогоріч я вперше обиратиму мера та депутатів Ужгорода. Тому відвідувала майже всі вебінари, адже хочу зробити свій вибір свідомо. Упевнено можу сказати, що дізналася багато практичних речей про місцеву владу і не тільки. Наприклад, найбільше зацікавила історія референдумів в Україні. Особливо те, що через прогалини в законодавстві в цій сфері, на голосування хотіли висувати різні популістичні гасла чи політичну рекламу».

Засідання онлайн
Засідання онлайн

Протягом останніх місяців учасники також обговорювали теми звітності міських депутатів (на прикладі Ужгорода), формування бюджету громади та особливостей проведення всеукраїнського референдуму тощо.

Зокрема, долучилися до формування «Карти розвитку громади», де кожен мешканець міг в онлайн-режимі назвати пріоритети розвитку своєї громади.

До вебінарів можуть також активно долучатися й студенти УжНУ, більшість яких уже має право голосу на виборах. Також тематика зустрічей буде цікава майбутнім юристам, політологам, комунікаційникам, та всім, хто цікавиться розвитком громадянського суспільства.

Більше – на сайті та ФБ-сторінці ініціативи.

Галина Гичка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.