Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Олександр Шпеник: «Не можна зупинятися, бо тоді тебе наздоганяє й переганяє хтось інший»

Цікавишся фізикою, математикою, історією чи філологією, мрієш вивчати угорську мову від її носіїв та переймати європейський досвід? Тоді Українсько-угорський навчально-науковий інститут саме для тебе!

0 158
Олександр Шпеник
Олександр Шпеник
Філологія, історія, фізика, математика – усе це базові дисципліни, які кожен пам’ятає з часів навчання в школі. Глибше опанувати їх, щоб відтак працювати в угорськомовній школі, водночас поліпшуючи комунікативні навички  угорською мовою, абітурієнти можуть, вступивши до Українсько-угорського навчально-наукового інституту. Медіацентр поспілкувався з очільником цього університетського підрозділу Олександром Шпеником і дізнався, що тут пропонують своїм студентам та які перспективи перед ними відкриваються.
  • Пане Олександре, розкажіть трохи про ваш інститут. Чому саме до вас варто вступати?

– Якщо коротко, то ми найкращі ☺. Проте буду серйознішим і зауважу, що наш інститут надає якісні освітні послуги завдяки УжНУ й серйозній підтримці Угорського уряду. Нині в нас діють три кафедри: угорської філології, історії Угорщини та євроінтеграції, а також кафедра фізико-математичних дисциплін.

Навчальний процес повністю забезпечений як матеріально-технічно (з фізики, математики, історії тощо), так і соціально-побутовими умовами. У нас функціонує й власна бібліотека. Ми об’їздили багато міст, країн – тож маємо змогу порівняти: бачимо, що ті виго́ди, якими забезпечений наш студент, – дуже хороші. Відремонтували поверх у четвертому гуртожитку, де мешкають наші студенти, створили спортмайданчики, фітнес-зали й інше.

З гордістю можемо стверджувати: маємо чудову освітню базу, старанних студентів, котрі в загальноуніверситетських рейтингах посідають високі місця. Зокрема, ставали переможцями в системі стартапів, на міжнародних конференціях, зокрема в Німеччині, в олімпіадах із філології у Будапешті.

  • Можливо, є якісь інновації, які цьогоріч пропонує інститут?

Сертифікати ЗНО, потрібні для вступу на спеціальності Українсько-угорського ННІ УжНУ

– Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії (Країнознавство)

1. Українська мова та література
2. Іноземна мова
3. Історія України / Математика

– Середня освіта. Історія (Історія)

1. Українська мова та література
2. Історія України
3. Іноземна мова / Географія / Угорська мова

– Середня освіта. Математика (Математика. Інформатика)

1. Українська мова та література
2. Математика
3. Іноземна мова / Фізика / Угорська мова

– Середня освіта. Мова і література (угорська) (Угорська мова і література)

1. Українська мова та література
2. Іноземна мова
3. Історія України / Географія / Угорська мова

– Середня освіта. Фізика (Фізика. Інформатика)

1. Українська мова та література
2. Фізика
3. Математика / Іноземна мова /Угорська мова

– Насправді ми завжди намагаємося покращуватися. Повсякчас удосконалюємо освітній процес. Як я вже наголошував, поліпшуємо матеріально-технічну базу. Ніколи не можна зупинятися, бо тоді тебе наздоганяє й переганяє хтось інший.

  • Чи мають студенти можливість навчатися за обміном? Налагоджуєте міжнародні зв’язки?

– Так. Майже всі студенти ІІІ та ІV курсів від 1 до 6 місяців практикуються у вишах країн Європи. Назву найкращі заклади: Дебреценський університет, Будапештський університет імені Етвеша Лоранда та Падуанський університет в Італії. Крім того, студенти їздять у науково-пізнавальні подорожі, де відвідують різні наукові центри ЄС: у Женеві, Брюсселі, Трієсті, Будапешті, Празі, Відні тощо.

  • Які перспективи щодо працевлаштування має фахівець із дипломом Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ?

– За нашими даними, більше 50% бакалаврів уже працевлаштовані, здебільшого в школах Закарпаття. Усі магістри на 100% забезпечені роботою. Чимало наших випускників буде практично поліпшувати набуті в альма-матер навички за кордоном. Радує те, що багато студентів прагнуть у майбутньому повернутися на Батьківщину. Тож будемо раді бачити серед лав наших першачків цілеспрямованих і амбітних молодих людей.

Цікавишся фізикою, математикою, історією чи філологією, мрієш вивчати угорську мову від її носіїв та переймати європейський досвід? Тоді Українсько-угорський навчально-науковий інститут саме для тебе! Переконайся на власному досвіді, що бути студентом цього підрозділу – престижно й перспективно!

Анна-Ніколетта Цап,
студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.