Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган

Нехай ваш відпочинок буде приємним, корисним та, звісно ж, цікавим!

0 1 360
Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган
Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган
Щодня, прокидаючись вранці на пари, кожен студент подумки чекає лише одного – літа. Мріє про відпочинок на березі моря чи то про веселі прогулянки з друзями… Та глибоко в душі, крім цих уже банальних бажань, хоче відкрити для себе щось нове. Якщо і ви ще в пошуках пригод, то обов’язково спробуйте верхову їзду! Більше про цей цікавий і корисний спосіб провести дозвілля знає студентка факультету міжнародних відносин Ольга Джуган.
  • Олю, з чого почалося твоє захоплення верховою їздою? Коли вперше сіла на коня?

– З раннього дитинства обожнюю коней. Це передалося по татовій лінії: моя прабабуся тримала коней, дідусь мав коней, тато і я теж любимо цих благородних тварин. Уперше спробувала сісти на коня десь у 5 років у дідуся в горах. Відтоді ці тварини у моєму серці. Займаюся цим видом спорту не професійно – винятково для себе, але читаю багато літератури, аби знати і розуміти своїх улюбленців якнайкраще.

Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган

Ольга Джуган зі своїм улюбленцем
  •  Як ставляться до такого захоплення батьки, друзі?

– Батьки дуже підтримують і навіть стимулюють мої заняття, особливо тато. Він пишається тим, що я продовжую цю справу. Друзям теж подобається. Серед знайомих багато таких, що й самі займаються верховою їздою.

  • Чим загалом корисна верхова їзда?

– Вона, на відміну від інших видів спорту, тренує всі групи м’язів, серцево-судинну та дихальну системи. Також сприяє поліпшенню не лише фізичного, а й психічного здоров’я. Завдяки верховій їзді можна позбутися безсоння та психологічної депресії, а ще й до всього скинути зайві кілограми.

(До слова, використання верхової їзди з лікувальною метою називається іпотерапією. Про її сприятливий вплив на хворих і поранених свідчать ще записи у працях античних медиків і лікарів Середньовіччя, –  інформує Вікіпедія.)

  • Які поради можеш дати новачкам, котрі хочуть спробувати себе в цьому занятті?

– Обов’язково спробуйте – не пожалкуєте! Катання верхи дуже заспокоює. Коні – це тварини, що зрозуміють вас як ніхто інший. Для новачка важливо правильно обрати тренера і коня. Зокрема, кінь повинен мати більше 10 років і бути спокійним флегматом. Тренер, своєю чергою, має бути кваліфікованим і неагресивним.

Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган

Ольга Джуган
  • Чи багато місць на Закарпатті, де можна поїздити верхи? Де любиш кататися ти?

– Місць досить багато – близько десятка. Займаюся на власній конюшні «КСК «Тріумф»». Батько вирішив відкрити кінноспортивний клуб. У дитинстві мав фотокартку, на якій була зображена його бабуся з двома білими кіньми – він мріяв, що колись у нього теж буде так само.

  • Людина обирає коня чи, навпаки, кінь людину? І що взагалі треба знати про цих тварин, аби верхова їзда була максимально безпечною?

– Знаєш, в кінному світі багато різних людей з різними думками про цих тварин. Хтось думає, що кінь – це лише тварина, котра любить тебе тільки через те, що ти її годуєш. Дехто ж (типу мене) – що ти зі своїм конем – одне ціле, і якщо кінь обирає тебе, то ти дійсно для нього щось означаєш. Цей зв’язок будується на взаємній повазі. Є багато ознак, які свідчать, що кінь поважає і цінує тебе.

Один із найпростіших: коли кінь спить лежачи, а ти заходиш до нього в денник чи інший простір і він дозволяє тобі це зробити, не прокидаючись, то йому з тобою комфортно. До чого я категорично ставлюся, то це до агресивної поведінки з кіньми. Якщо кінь підкоряється тобі тільки через те, що боїться, – не варто думати, що ти герой, навпаки, – це характерна ознака недосвідчених людей, особливо в кінному світі.

Секрети верхової їзди від студентки-міжнародниці Ольги Джуган

  • Поділися якимись цікавими історіями, що трапилися з тобою під час катання.

– Чимало всякого трапляється на конюшні, навіть з падінь можна насміятися. Також маємо одне неписане правило: хто падає – приносить на конюшню торт, і всі дружно їдять його. Там завжди своя атмосфера, трапляється чимало смішних моментів, але всі вони будуть зрозумілі лише «своїм».

Отож, якщо вас захопила ідея покататися верхи – не зволікайте, а головне – не бійтеся! Якщо є бажання й можливості, то чому б не спробувати? А хто вже має досвід у цій справі, можливо, спробуєте ще раз? Упевнена: такий спосіб проведення вільного часу запам’ятається надовго! Також завжди пам’ятайте про власну безпеку, не нехтуйте захисним спорядженням. І нехай ваш відпочинок буде приємним, корисним та, звісно ж, цікавим!

Катерина Хижняк
Фото Дениса Кроткова
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.