Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-історики опановували новий екскурсійний маршрут

Доцент Ігор Прохненко знову підтримав прагнення молоді пізнавально подорожувати дводенною мандрівкою Ужгород – Львів – Чернівці – Хотин – Кам’янець-Подільський – Хмельницький – Ужгород

0 2 257
Пронизуючи простір і час вихованці різних факультетів Ужгородського університету щоденно підкорюють сотні пізнавальних маршрутів, кожен із яких відповідає обраному ними фаху. Одні ходять спостерігати дива неторканої природи в затишних місцинах, куди своєю широкою стопою ще не дісталася цивілізація, інші прагнуть милуватися розвиненими сучасними індустріальними містами з відповідною архітектурою. Історики ж належать до своєрідної «касти», що сприймає культурні центри світу через призму подій в їх минулому.
Львів. Біля собору святого Юра
Львів. Біля собору святого Юра

Зручне положення нашого вишу в місті над Ужем, звідки лічені кілометри до багатьох європейських країн, притягає на ужнівські лави людей з різних куточків України. Зрозуміло, що викладачі підтримують прагнення студентства пізнавально подорожувати й прокладають їм усе витонченіші й родзинкові маршрути.

Щороку історики тільки для закріплення своїх знань з археології під керівництвом доцента Ігоря Прохненка відвідують усі замки Закарпаття, музеї і архітектурні пам’ятки Львова, Києва, Одеси, Чернівців, Хотина, Кам’янець-Подільського, Луцька, Кошиць, Нижньої Мишлі, Бойни, Нітри, Братислави, Штурова, Будапешту, Естергому, Відня та Праги. Зрозуміло, що така глобалізація рухливості змушує обирати найтиповіші напрямки, лишаючи в стані мрій величезну кількість непройдених туристичних трас. Доводиться комбінувати, об’єднуючи кілька пунктів до однієї зв’язки.

Чернівці. Церква в комплексі будівель ректорату
Чернівці. Церква в комплексі будівель ректорату

Намагання побачити більше за стислий проміжок часу з мінімальними фінансовими затратами зумовило обрання істориками складної послідовності археологічних музеїв, історичних експозицій, пам’яток замкової і церковної архітектури. Змодельований дводенний маршрут: Ужгород – Львів – Чернівці – Хотин – Кам’янець-Подільський – Хмельницький – Ужгород. Чітко розрахований час, взяті квитки – і в дорогу…

У Львові пішли стандартним напрямком від залізничного вокзалу до Львівського національного університету ім. І. Франка із заходом до собору святого Юра. У місцевому археологічному музеї на подорожан чекала насичена фактажем екскурсія від директора Ярослава Погоральського. Починаючи з таблички з висловом Т. Г. Шевченка про його любов до археології, студенти-історики переходили від зали до зали, пишаючись давньою історією Батьківщини, виведеною на білий світ з глибин землі поколіннями українських науковців. Після кількагодинних пізнавальних навколовітринних блукань покинули стіни університету й зайняли свої очі спостеріганням чудової архітектури львівського центру.

День закінчився виходом до залізничного вокзалу, де на екскурсантів чекав експрес, який перевіз їх під покровом ночі до чергового славетного міста – Чернівців.

Біля залізничної колії на студентів уже чекав доцент Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича – Віталій Калініченко, відомий їм за попередніми вояжами до Луцька. Вклавши душу й інтелект у розповіді про рідне місто, чернівецький доцент змусив відчути всіх присутніх колорит цієї території. Завершальним акордом стала безкоштовна й безлімітна за часом екскурсія ректоратом місцевого вишу, відомого далеко за межами краю строкатістю архітектурних форм.

Заради економії часу і сили ніг сіли на чернівецький тролейбус, який перевіз всіх до автовокзалу, де мандрівців до Хотинської фортеці вітав радісний водій міжміського автобусу. А в Хотині відпочинок за вже відшліфованою схемою: біля вхідної брами до фортеці всіх чекала Тетяна Нємічева, яка за дві години встигла захопити приїжджих оповідями про історію та архітектуру замку, таємниці місцевих церков, яскраві моменти великої Хотинської війни 1621 року, де відзначився сам Петро Конашевич Сагайдачний. Пірнувши в часі, слухачі немов побачили атаку бойових турецьких слонів на хотинських редутах та нищівні контратаки козацького війська. Можна було ще годинами слухати мелодійну мову друга-екскурсовода, але у істориків у планах було підкорення ще однієї архітектурної столиці – Кам’янець-Подільського.

Швидкий міжміський автобус за лічені хвилини перевіз усіх до нової локації. Перед зачарованими студентами постав справжній туристичний рай: чудові каньйони навколо старого міста, дивовижні церкви, чепурна ратуша і, звісно, родзинка програми – фортеця. Сотні дивовижних фото і великий міх позитивних вражень привезли мандрівників додому, транзитом через Хмельницький попрямувавши до Ужгорода. Відчувши тепло вагона одеського потяга та почувши розмірений гуркіт його їзди, студенти пригадували каскад приємних митей подорожі і будували туристичні плани на майбутнє.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.