Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-культорологи УжНУ відвідали унікальну виставку картин Пітера Брейгеля-старшого у Віденському музеї історії мистецтв

Експозицію робіт геніального нідерландського митця, яку готували кілька років, наша молодь побачила завдяки старанням заступниці декана ФІМВ Надії Керецман та доцента кафедри археології, етнології та культурології Володимира Гуцула

0 558

Студенти-культорологи УжНУ відвідали унікальну виставку картин Пітера Брейгеля-старшого у Віденському музеї історії мистецтв

Людина, яка не подорожує і не відвідує музеїв, не може вважатися культурно компетентною. На цьому наполягав Ернст Гомбріх – корінний віденець й історик мистецтва із світовим ім’ям. Зусиллями заступниці декана ФІМВ Надії Керецман та доцента кафедри археології, етнології та культурології Володимира Гуцула першокурсники спеціальності «Культурологія» стали причетними до події, яка трапляється раз у житті, і то не в кожного.

Цієї зими вони відвідали унікальну експозицію робіт геніального нідерландського митця Пітера Брейгеля-старшого, котру Музей історії мистецтв у Відні готував кілька років. Крім того, молодь ознайомилася з творчістю Клода Моне, Ніко Піросмані, фото Хелен Левітт у музеї Альбертини, Густава Клімта і Еґона Шіле – у палаці Бельведер і кращими експонатами із зібрання Музею сучасного мистецтва.

Творчість Брейгеля, яку студенти культурологи бачили наживо, у найдрібніших деталях можна роздивитися за посиланням.

Для робочої групи, котра працювала над відкриттям спеціальності «Культурологія», принциповим було гарантувати студентам можливість регулярних закордонних поїздок для ознайомлення із світовим культурним надбанням людства. Дві доби у Відні, європейської столиці, віденські музеї, котрі кілька століть служать узірцем усьому світові, залишили в молоді незабутні враження.

Студенти-культорологи УжНУ відвідали унікальну виставку картин Пітера Брейгеля-старшого у Віденському музеї історії мистецтв Валерія Колянова: «Відень – неймовірно гарне місто зі своєю історією. Його панорами досі стоять перед очима. І це неможливо пояснити словами – потрібно самому їхати і бачити цю красу. Незабутня поїздка, яка залишила за собою море емоцій і вражень. Відвідали ми чудові музеї, галереї, де ходили годинами. Шкода, не все побачили за браком часу».

Євгенія Щербан: «Уперше у своєму житті я поїхала за кордон, і після цієї поїздки в мене залишилася купа вражень. Відень просто неймовірне місто з старовинними будівлями, які вдало переплітаються з сучасними спорудами – і це виглядає неперевершено. У тамтешніх галереях ми змогли побачити вже знайомі нам роботи відомих художників і дізнатися про нових, які викликають захоплення. Гуляючи вулицями Відня, можна було відчути атмосферу краси і дива. А ще – це місто з відкритими і щирими людьми. Воно проникає всередину тебе, залишаючи по собі емоції, від яких перехоплює подих».

Дарина Бригідер: «Відень – це суміш старовини й сучасності, високого мистецтва й кічу. Приїхавши сюди, неможливо не закохатися в архітектуру цього міста, музеї, галереї, а також ярмарки, де тобі щиро усміхаються люди, де завжди запашні солодощі, хороший гарячий глінтвейн. Особливе місце тут займають музеї, де можна побачити зародки цивілізації, її розвиток, занепад, відродження – все в найменших дрібницях. Відзначу Музей сучасного мистецтва. Спочатку мені здалося все трішки чудним, але згодом ти проймаєшся цим мистецтвом, цими гамами кольорів, різними чудернацькими фігурами. Для мене ця поїздка була особливою, оскільки раніше я ніколи не відвідувала виставки таких відомих художників, як Моне. Коли дивишся картини в інтернеті, не помічаєш головного – деталей, які доповнюють картину, роблячи її особливою.

Мені дуже сподобалася виставка фотографій, на яких – моменти життя простих людей. Особисто я люблю знімкувати, і дивитись на ці світлини, такі прості та невимушені, – сама насолода. У сезон свят ти просто поринаєш у казку, де завжди сяють ліхтарики, а дерева неначе зі сну – мерехтять дивними маленькими зіроньками…Життя безтурботне і завжди у русі…Мандруючи вулицями, тобі не хочеться додому, ти хочеш досхочу насолодитись цим містом…»

Такі освітні поїздки для студентів культурологів УжНУ будуть регулярними.

За інформацією факультету історії та МВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.