Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти та викладачі УжНУ спілкувалися з учасниками місії ОБСЄ в Україні

Інсайдери Спеціальної моніторингової місії розповіли, в чому її особливості, яка мета та суть роботи

0 199
Студенти та викладачі УжНУ спілкувалися з учасниками місії ОБСЄ в Україні
Девід Піге
Як відомо, 21 березня 2014 року Постійна Рада ОБСЄ (Організації безпеки та співробітництва в Європі) ухвалила рішення направити в Україну Спеціальну моніторингову місію (СММ). Днями студенти та викладачі УжНУ мали змогу почути від інсайдерів місії, у чому її особливості, яка мета та суть роботи.

Першим до присутніх звернувся координатор групи спостерігачів Девід Піге. Він пояснив, що саме СММ робить в Україні. Нагадав, зокрема, що за рішенням 57 держав – учасниць ОБСЄ та на прохання українського уряду, Організація безпеки та співробітництва в Європі направила свою місію, аби допомогти Україні знизити рівень напруженості в країні та сприяти діалогу між  усіма сторонами.

СММ – це цивільні неозброєні спостерігачі, які збирають інформацію, встановлюють факти, пишуть звіти. Девід Піге неодноразово наголошував на нейтральності ставлення спостерігачів до обох сторін конфлікту. До слова, нині на території України перебуває близько 600 міжнародних спостерігачів.

Студенти та викладачі УжНУ спілкувалися з учасниками місії ОБСЄ в УкраїніТакож пан Піге звернув увагу на те, що всі звіти, які складає місія, доступні громадськості на офіційному сайті ОБСЄ. «Всі звіти надходять до керівництва у Києві, а згодом і до Відня, звідки потрапляють до всіх 57 держав –учасниць ОБСЄ», – розповів Девід Піге.

Також координатор спостерігачів зауважив, що місія не займається розслідуванням, а лише звітує про факти; не доставляє гуманітарну допомогу, а сприяє її доправленню; зупинити ж бойові дії повинні безпосередньо сторони конфлікту на сході України: «ОБСЄ – це форум для діалогу, це платформа для поліпшення життя, яка працює з питаннями безпеки».

Студенти та викладачі УжНУ спілкувалися з учасниками місії ОБСЄ в Україні
Денеш Декань

До слова був запрошений і один із спостерігачів відділення місії в Івано-Франківську Денеш Декань. Він розповів, що групи СММ у західних областях України зосереджують свою увагу на міжконфесійних та міжнаціональних відносинах у регіонах, впливі АТО на соціально-економічний розвиток, цікавляться життям переселенців та демобілізованих бійців.

Після виступів гостей до них звернувся директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції при УжНУ професор Ігор Тодоров, котрий висловив задоволення від спілкування з інсайдерами місії. Пан Ігор вважає, що, хоч сама Спеціальна моніторингова місія нічого не вирішує й частково обмежена статутом і протоколом ОБСЄ, – проте добре, що вона існує, адже її спостереження певною мірою можуть сприяти завершенню війни.

Останнім до присутніх звернувся проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігор Король. Він подякував гостям, «адже завдяки роботі, яку вони виконують, втрачаємо менше українців». Також висловив переконання, що з допомогою місії ми відновимо територіальну цілісність України в тих межах, у яких вона була чотири роки тому.

Діана Вишнева
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.