Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У Хусті відбулася Перша зимова школа з програмування

Свої сили в змаганнях, розділених за рівнем знань на три ліги, випробував 51 учасник

0 1 247
Наприкінці року, що минув, спільними зусиллями айтівців Ужгородського університету та Хустської гімназії-інтернату була проведена І Зимова школа з програмування. Свої сили в ній випробував 51 учасник. Усі вони були розділені на три ліги за рівнем знань.
Учасники І Зимової школи з програмування
Учасники І Зимової школи з програмування

Наймолодший учасник ‒ учень 4 класу Ужгородської ЗОШ № 3 Іван Кляп, найстарші ‒ першокурсники факультету інформаційних технологій Ужгородського університету. Співорганізаторами школи стали завідувач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій УжНУ Олександр Міца та вчитель інформатики Хустської гімназії-інтернату, заслужений учитель України Микола Дронь. Лекторами заходу були старший викладач Ужгородського університету Сергій Вапнічний, четверо студентів-другокурсників факультету ІТ УжНУ – Василь Меренич, Андрій Симкін, Олександр Стегура та Дмитро Майор, а також призер Європейської юніорської олімпіади з програмування десятикласник Мартін Лешко.

Відзначимо 7 основних моментів організованої зимової школи.

  • Популяризація

Педагогам і батькам відомо, що спонукати дитину впродовж дня до праці над одним предметом досить складно. Але творча атмосфера, азарт змагання, цікаві теми й задачі до них дають змогу впоратися з цим завдання. Тому за час функціонування школи учасники здобувають чимало знань за короткий період. Особливого ефекту додає й проведення занять наживо, а не дистанційно.

  • Приклад для наслідування іншим ровесникам

Відібрані лектори-студенти вже мають пропозиції провідних ІТ-компаній світу або на порозі їх отримання. Тож у їх особах учасники школи можуть побачити себе й активно працювати над собою, щоб пройти той же шлях.

  • Семінар

Разом із проведенням школи було організовано й семінар. На ньому обговорювали питання,  пов’язані з навчанням програмування в школі, особливостями методики підготовки до олімпіад. У семінарі взяли участь доцент Ужгородського університету Олександр Міца, старший викладач УжНУ Сергій Вапнічний, учитель Гімназії-інтернату міста Хуста, заслужений учитель України Микола Дронь, педагоги Полтавського обласного наукового ліцею-інтернату при Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка ‒ народний учитель України Валентин Мельник та Антоніна Мельник, учитель Виноградівської ЗОШ №8, заслужений учитель України Іван Ісак та старший викладач Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II Степан Берегсасі. Для учасників семінару було організовано екскурсію Хустом, яку провів директор Хустського краєзнавчого музею Борис Прокопів.

  • Новинка++

Традиційно вийшов номер газети «Новинка++ (Хустська школа)», у якій висвітлено інформація про теми та лекторів, відомих випускників у галузі науки і освіти Гімназії-інтернату міста Хуста, про співпрацю між Ужгородським університетом та Гімназією-інтернатом міста Хуста. Допоміг у створенні газети доцент кафедри журналістики УжНУ Василь Шаркань.

  • Кубок Хуста з програмування

Завершувалася школа традиційно Кубком Хуста з програмування, за результатами змагання в якому переможцями стали:

Ліга 1:

І місце – студент І курсу УжНУ Сергій Лошак;

ІІ місце – учень 10 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Богдан Фейса;

ІІ місце – учень 10 класу Лінгвістичної гімназії ім. Т.Г. Шевченка Олександр Сливка;

ІІІ місце – учень 10 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Павло Ціцей;

ІІІ місце – учениця 10 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Анастасія Товтин;

ІІІ місце – учень 9 класу Ужгородської загальноосвітньої школи I-III ст. №12 Андрій Михалко;

ІІІ місце – учень 10 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Олександр Тимкович.

Ліга 2:

І місце – учень 8 класу Гімназії-інтернату м. Хуста Любомир Войнагій;

ІІ місце – учень 11 класу Мукачівського ліцею №5 Микола Греба;

ІІ місце – учениця 8 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Вікторія Юрченко;

ІІІ місце – студент 1 курсу УжНУ Юрій Попович;

ІІІ місце – учень 9 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Назар Піцура;

ІІІ місце – учень 9 класу ліцею в Австрії Михайло Богоста.

Ліга 3:

І місце – учень 9 класу Королівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Олександр Буй;

ІІ місце – учень 11 класу Гімназії-інтернату м. Хуста Олександр Білий;

ІІ місце – учениця 8 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Софія Заплатинська;

ІІІ місце – учень 9 класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Єгор Туряниця;

ІІІ місце – учениця 11 класу Гімназії-інтернату м. Хуста Майя Цмоканич;

ІІІ місце – учениця 7 класу Гімназії-інтернату м. Хуста Дарина Астаф᾽єва.

Особливим призом «За волю до перемоги» нагородили 5-класницю Гімназії-інтернату м. Хуста Ніну Ожоганич, яка, розгубившись у перші дві години, не впоралася із задачами, та протягом наступних двох майже наздогнала призерів.

У Хусті відбулася Перша зимова школа з програмуванняУ Хусті відбулася Перша зимова школа з програмування

  • Цінні подарунки

У кожній лізі за результатами Кубка Хуста з програмування були передбачені грошові призи: 1000 грн – за перше місце, 700 грн ‒ за друге та 500 грн ‒ за третє. Крім того, кожен призер отримав фірмову термочашку й солодкий приз. Допомагали у формуванні призового фонду ‒ відділення Snap Inc. та ІТ-компанія FlutLab.

  • Приклад для інших

Організований захід засвідчує, що учні радо долучаються до участі в ньому. Крім зимової школи, про це свідчать і проведені з 2017 року 4 літні школи з програмування. Тож непогано було б запровадити такі школи і з інших предметів.

Організатори та учасники І зимової школи ІТ висловлюють подяку за сприяння в проведенні міському голові Хустської громади Володимиру Кащуку, начальниці управління освіти, релігій та у справах національностей райцентру Хуста Олесі Калинич та дирекції Гімназії-інтернату Хуста (очільник ‒ Олександр Бачкай).

Принагідно, факультет ІТ Ужгородського університету вітає всіх з Новим роком та Різдвом Христовим!

За інформацією факультету інформаційних технологій УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.